Hoppa till huvudinnehåll

Ny vändning i riksrättsutredningen: USA:s EU-ambassadör erkänner koppling mellan militärt stöd i Ukraina och Biden-utredningen

Gordon Sondland ler mot kameran.
Gordon Sondland har ändrat sig och erkänner nu en koppling. Gordon Sondland ler mot kameran. Gordon Sondland

I riksrättsutredningen mot USA:s president Donald Trump har landets EU-ambassadör erkänt att det finns en koppling mellan militärt stöd i Ukraina och utredningen kring Joe Bidens son.

Tidigare i dag vittnade EU-ambassadören Gordon Sondland, som stöder Trump, för den här misstanken.

Sondland har tidigare förnekat misstankarna, men i ett nytt vittnesmål framgår det ändå att han lagt fram ett olagligt förslag om tjänster mot gentjänster för Ukrainas president Volodymyr Zelenskys rådgivare Andriy Yermak.

Enligt Sondland pressades Kiev främst av Trumps privata advokat till att inleda en undersökning i familjen Bidens affärer i Ukraina.

Sondland ska ha klargjort för Yermak att han förmodade att stödet till Ukraina hölls tillbaka i väntan på en gentjänst.

Under tisdagens session tillfrågades Sondland ifall han förstår att kopplingen är opassande, varefter han svarade att han inte är advokat, men att han antar att det är det.

Vita huset förnekar

Orsaken till utredningen mot president Trump är att hans administration misstänks ha hållit tillbaka militärstöd till Ukraina, i utbyte mot att Ukraina skulle utreda hans politiska rival Joe Bidens sons kopplingar till ett energibolag.

Vita huset har upprepade gånger förnekat någon som helst koppling mellan den militära hjälpen och Trumps krav – trots bevis i form av ett samtal mellan presidenterna från den 25 juli, där Trump ber om en tjänst av Zelensky.

Några dagar innan samtalet ska Trump ha frusit omkring 400 miljoner dollar i militärt stöd till Ukraina. I början av augusti anmälde en visselblåsare som arbetar inom underrättelsemyndigheterna in en anmälan om samtalet.

Källor: AFP, BBC, The Guardian

Läs också