Hoppa till huvudinnehåll

Skarven har också hittat till Saimen, men börjar knappast häcka här

Ensam storskarv på en trädtopp
Skarven börjar knappast häcka i Saimen, tror experter Ensam storskarv på en trädtopp Bild: YLE/Joakim Lax skarvar (släkte),storskarv,fåglar,skarv

Skarven har nu spridit sig också till Saimen. Den tycks trivas bra på kobbar och skär särskilt i södra Saimen.

Enligt ornitologiska föreningen i Södra Karelen har skarv har också iakttagits i Vuoksen som flyter från Saimen till Ladoga. Älven är isfri året om.

I södra Saimen kan man regelbundet se skarv utanför de stora skogsindustrierna - Stora Ensos fabriker i Imatra, Metso Group i Joutseno och UPM:s fabriker i Kaukas.

Det är några faktorer som lockar skarvarna till industriområdena, trots att de ligger nära bosättning.

Vattnet kring fabrikerna har högre temperatur, är näringsrikt och isfria längre. Här trivs olika slags mörtfiskar, och därmed också skarvarna.

UPM:s pappersfabrik i Kaukas
UPM i Kaukas UPM:s pappersfabrik i Kaukas Bild: YLE kaukaa

Saimen duger inte i längden för skarven

Det är ändå osannolikt att skarven blir en ständig gäst i Saimen.

Det finns inga tecken på att skarven skulle börja häcka i de här trakterna, utan det sker fortfarande i kusttrakterna, säger Teemu Lehtiniemi på Birdlife.

Vattnet i Saimen är enligt honom också för rent för skarven - de behöver frodigare förhållanden.

Skarvstammen har vuxit kraftigt i de finska kusttrakterna sedan 1996, då arten återvände till Finland för att häcka här, efter en paus på 100 år.

Stora skarvstammar förekommer i Finska viken, Skärgårdshavet och Kvarken. Skarvarnas avföring färgar skären vita och förstör i värsta fall all växtlighet.

Artikeln är en bearbetad översättning av Ulla Ylönens text Vihattu merimetso levittäytyi Saimaalle – tutkijan mukaan ei kannata huolestua