Hoppa till huvudinnehåll

Vem var spionen Tove Jansson?

En man sitter och håller upp ett papper.
Carl-Fredrik Geust med namnet Tove Jansson ur Valpos personakter i Riksarkivet. En man sitter och håller upp ett papper. Bild: Joakim Rundt Carl-Fredrik Geust

Tove Jansson jobbade som biträde på den så kallade "S-byrån" under andra världskriget. Det var en hemlig underrättelsebyrå som spionerade på Tyskland i statspolisen Valpos regi under slutet av fortsättningskriget. Men vilken Tove Jansson var det riktigt fråga om?

I en bok som kom ut förra veckan, Stella Polariksen perintö (Docendo), pekas nämligen konstnären och författaren Tove Jansson felaktigt ut som den som jobbade på byrån - och det här är redan andra gången hon råkar ut för det.

- Den här uppgiften dyker första gången upp i boken Saadun tiedon mukaan (Otava) från 1989. Kanske den bästa historik som skrivits om vår underrättelseverksamhet i Finland till dags dato, anser historiker Carl-Fredrik Geust.

En bokpärm med finsk text.
Heiskanens historik från år 1989 över finländsk underrättelseverksamhet. En bokpärm med finsk text. bokomslag,Raimo Heiskanen

Författaren heter Raimo Heiskanen, generalmajor och långvarig finländsk underrättelsechef fram till sin pension 1982.

Sannolikt med dåvarande president Mauno Kovistos välsignelse intervjuade han veteraner inom underrättelseverksamheten, samlade ihop alla listor på anställda inom den här sektorn och publicerade dessa i boken. 

- S-byrån var kodnamnet för det kontor i Helsingfors som hade i uppgift att hålla ett diskret öga på Tyskland under slutet av fortsättningskriget. Vi var ju allierade, men letade efter en öppning till att kunna bryta oss loss ur den omfamningen, beskriver Geust.

En lista med olika namn.
Jansson, Tove i Heiskanens lista över spionbyråns anställda. En lista med olika namn. namn,Tove Jansson

Kanslibiträdet Tove Jansson, som listas i Heiskanens bok som anställd vid spionkontoret, dyker upp igen i en annan färsk bok om vårt underrättelseväsende under åren 1944-50, Stella Polariksen perintö, som är skriven av Ohto Manninen och Lauri Lehtonen och utgiven så sent som i oktober.

- Till saken hör att jag har varit muminfantast hela mitt liv, förklarar Carl-Fredrik Geust. Och redan när Janssons namn figurerade i boken från 1989 blev jag tveksam. När jag såg att hennes namn dök upp i samma sammanhang igen tog jag genast kontakt med författarna.

En träff i Valpos personakter

På 1980-talet granskade Geust allehanda tillgängliga biografier om författaren Tove Janssons liv och hittade inte en bokstav om en eventuell sväng via spionbyrån under kriget före Mumintrollet tog över.

- Tvärtom, Jansson var ju en oliktänkare som ritade antityska karikatyrer och helst umgicks i konstnärskretsar.

Än om Jansson velat dölja det här för omvärlden?

- Det tror jag inte, svarar Geust tvärsäkert.

Efter att ha kammat noll i böcker om Tove Janssons karriär fortsatte historiker Geust till Riksarkivet och bad om att få titta i Valpos personakter. De fanns skannade och tillgängliga redan på slutet av 1980-talet. 

En hand håller upp ett papper med en gammal namnteckning.
Jansson, Tove i Valpos personakt i Riksarkivet. En hand håller upp ett papper med en gammal namnteckning. Statspolisen

Och minsann - där fick Geust en träff på namnet Jansson, Tove.

- Där hittade jag "Jansson, Tove Sylvi. Född 28 januari 1926, skriven i Helsingfors". Och eftersom författar-Jansson föddes redan år 1914 så var saken klar i och med den upptäckten.

Staten skulle knappast ha anställt konstnär-Jansson

Denna Tove Sylvi Jansson hade tjänstgjort i kansliet på S-byrån i Helsingfors under tiden mars-september 1944. Vem hon var eller hur hennes liv såg ut efter det har historiker Carl-Fredrik Geust inte utrett vidare.

- Potentiellt kan hon ju leva än i dag, säger Geust fundersamt.

Så redan på 1980-talet kunde man få reda på att Tove Jansson med mumintrollen aldrig svarat i telefon i statspolisen Valpos tjänst.

Hur kommer det sig att detta ändå påstås ännu år 2019?

- Författarna till den nu aktuella boken har antagligen tittat i samma personförteckning som Heiskanen i tiden, gissar Geust. Och hur skulle de nu kunna komma på tanken att det skulle kunna vara fråga om en annan Tove Jansson i Helsingfors än just författar-Jansson?

Borde inte författarna ha varit lika alerta och noggranna som du?

- Man måste känna till mumin-Tove väldigt bra för att börja tvivla på saken, säger historiker Carl-Fredrik Geust med ett leende.

- Och själv tror jag inte en sekund på att staten Finland år 1944 skulle ha anställt en person som författaren och konstnären Jansson, med hennes umgänge med "tvivelaktiga konstnärer" ...

- Plus att hon själv knappast skulle ha kommit på tanken att skicka in CV:n till statliga polisen, tippar Geust.

Bild från Tove 100-utställningen på Galleri Fokus i Karis
"Jansson skulle nog knappast ha sökt jobb just hos statspolisen". Bild från Tove 100-utställningen på Galleri Fokus i Karis Bild: Yle / Helena Rosenblad hagström carl gustav,Raseborg

Aktuella boken med faktafelet dras inte tillbaka

Från utgivande förlaget Docendo beklagar Juha Janhonen felet i nyutkomna boken Stella Polariksen perintö. Blir det en ny upplaga kommer rätt Tove Jansson att finnas i den. 

Den nuvarande första upplagan får ligga kvar ute eftersom Docendo inte upplever att författaren Tove Janssons namn eller renommé skulle komma i dålig dager på grund av faktafelet.

Författarna Manninen och Lehtonen tackar å sin sida Geust för dennes skarpsynthet.