Hoppa till huvudinnehåll

BUU-klubben får pris för sin insats för finlandssvenskt teckenspråk

Bärtil och Isa Gris använder hularingar för att rösta.
Bärtil och Isa Gris Bärtil och Isa Gris använder hularingar för att rösta. Bild: Annika Stubbs Bärtil,demokrati,barn (familjemedlemmar),Buu-klubben,Joachim Thibblin,Nina Hukkinen,Monica Vikström-Jokela,Hitta på med Bärtil

Yles produktion BUU-klubben får pris för god samhällsinsats för finlandssvenskt teckenspråk. Föreningen Finlandssvenska teckenspråkiga, som delar ut priset motiverar sitt beslut med att BUU-klubben har tagit upp finlandssvenskt teckenspråk på ett fint sätt.

Programmet har också gjort mycket för att synliggöra detta minoritetsspråk, heter det i motiveringen.

Föreningen nämner särskilt Bärtil-serien med teckenspråkiga aktörer. Den har gett nya erfarenheter för många inblandade, inte minst programledarna som lärt sig använda tecken.

YLE Barnproduktionens positiva attityd och arbete med att integrera teckenspråk i BUU-klubben är ett sätt att visa hur kommunikation och information kan göras tillgänglig för många fler barn som annars har svårt att ta del av medias utbud, säger föreningen.

Läs mera:

Fåret Bärtil tolkas till teckenspråk: "Vi vill visa att man kan berätta historier på teckenspråk"

Vårt allas favoritfår Bärtil tolkas till teckenspråk i serien Bärtil på teckenspråk som publiceras den 9 september. Det här är första gången som Svenska Yle producerar en dramaserie som tolkas till teckenspråk.