Hoppa till huvudinnehåll

BUU-klubben och Bärtil får finlandssvenskt teckenspråkspris

Staffan Gräsbeck, Lisa Gerkman, Malin Olkkola och Jontti Granbacka i en fotostudio
BUU-klubbens programledare Staffan Gräsbeck, Lisa Gerkman, Malin Olkkola och Jontti Granbacka tar emot priset den 9 november. Staffan Gräsbeck, Lisa Gerkman, Malin Olkkola och Jontti Granbacka i en fotostudio Bild: Jussi Nahkuri / Yle Buu-klubben,lisa gerkman

Svenska Yles barnprogram BUU-klubben får Årets svenska service-pris 2019 för sitt arbete med teckenspråk och stödtecken i BUU-klubben och särskilt i serien Hitta på med Bärtil. Priset delas ut av Finlandssvenska teckenspråkiga r.f.

”Yles barnprogram har på ett mycket positivt sätt beaktat och uppmärksammat tecken och teckenspråk i sina program under år 2019. Styrelsen Finlandssvenska teckenspråkiga r.f. har fått mycket god respons och vill lyfta bra betydelsen av att visa teckenspråk i visuella media, särskilt i allmänna tv-kanaler som når många barn och familjer”, konstateras i motiveringen.

“BUU-klubbens uppdrag är att finnas till för alla, och att stärka och stödja barns språkliga utveckling. Språk är så mycket mer än talat och skrivet språk, och vi är verkligt glada och mycket stolta över utmärkelsen”, konstaterar BUU-klubbens projektledare Ann-Catrin Rosenberg.

Under året har BUU-klubben aktiv arbetat med teckenspråk i bland annat serien Hitta på med Bärtil. Serien har tolkats till finlandssvenskt teckenspråk, men eftersom skillnaderna mellan finlandssvenskt och finskt teckenspråk är små, har serien även kunnat ses av finskspråkiga barn. Serien har producerats i samarbete med Finlands dövas förbund och samtliga avsnitt finns publicerade på Yle Arenan.

Stödtecken för barn i fokus under hösten

Även i BUU-klubbsstudion har programledarna Malin Olkkola och Jonathan “Jontti” Granbacka använt sig av stödtecken. Stödtecken har också varit i fokus i exempelvis den finlandssvenska serien Djurvänner (Malakta Films) som har visats under hösten och i dramaserien Tanjas tambur, där huvudpersonerna använder stödtecken.

”Jag ser användningen av stödtecken som en del av hela BUU-klubbens uppdrag om att finnas till för alla, och som något som även kommer att tas i beaktande i fortsättningen”, säger Rosenberg.

Årets svenska service-pris 2019 delas ut i Jakobstad lördagen den 9 november.