Hoppa till huvudinnehåll

Enorm klasskillnad då Finland slog Cypern – klar seger som borde ha varit mycket större: “Roligt, men också frustrerande”

Finlands damlandslag i fotboll fick träna på målskytte då laget körde över Cypern i sin tredje match i EM-kvalet. Finland toppar kvalgruppen med idel segrar efter 4–0 i Helsingfors, men med tanke på matchhändelserna är resultatet i underkant.

Det blev snabbt klart att Finland är ett bättre fotbollslag än Cypern. Mycket bättre.

Men trots en lång rad av läckra målchanser dröjde det över en halv timme innan Finland fick bollen in mellan stolparna. Och vem var det om inte Linda Sällström som stod för matchens första fullträff.

Sällström som redan hunnit bränna flera bra lägen lyckades till slut då hon överlistade den storspelande cypriotiska målvakten Maria Matthaiou med en noggrann placering. Målet var redan Sällströms sjunde i EM-kvalet.

Linda Sällström jublar.
Linda Sällström har nu nätat totalt 44 gånger i landslagströjan. Linda Sällström jublar. Bild: Pekka Sipola Finlands damlandslag i fotboll,fotboll,Linda Sällström

Bara sekunder före pausvisslingen gjorde Emmi Alanen 2–0. Alanen som länge lidit av skadebekymmer återvände till landslagströjan med stil då hennes distansskott hittade nätmaskorna via ribban.

I andra halvleken fortsatte Finland trycka på. Natalia Kuikka gjorde matchens tredje mål efter en knapp timmes spel och Emma Koivisto stod för det fjärde då 79 minuter spelats. Det här blev också matchens sista så Finland vann med 4–0.

“Roligt, men också frustrerande”

Segern var solklar men kunde också ha varit betydligt större. Finland hade 14 hörnor och totalt 22 skott på mål, många av dem var riktigt nära och några stoppades först vid mållinjen.

Vid sidan av de många missade chanserna gjorde Finland dessutom två mål som (felaktigt?) dömdes bort på grund av offside.

Finlands chefstränare Anna Signeul medger att det gärna skulle ha fått bli ännu större siffror.

– Det är roligt att vi vinner och gör mål, men också frustrerande. Vi kunde ha spelat bättre och gjort ännu fler. Vi kan ännu bättre. Det kändes lite forcerat i dag, men jag är ändå nöjd, säger Signeul

– Vi visade ändå vilken klass vi håller, och det är roligt att så många olika spelare klev fram. Roligt att Linda gjorde mål i sin 100:e landskamp och kul att Emmi som varit skadad också lyckades.

Alanen som är en stor bit i Signeuls pussel medger att det var skönt att återvända och att näta direkt.

– Det tar alltid tid när man kommer tillbaka och ska hitta sin roll i gruppen. Men det kändes bra, säger mittfältaren.

Jubileumsmatch för Sällström

För Finlands alla tiders landslagsmålskytt Linda Sällström var matchen hennes 100:e i den blåvita tröjan. Efter dagens fullträff är hon nu uppe i totalt 44 landslagsmål.

– Jag skulle ha kunnat göra några till. Det viktigaste är ändå att vi vann, och det var också kul att våra backar fick göra mål, sade Sällström.

Finlands spelare jublar.
Finlands spelare jublar. Bild: Lehtikuva Finlands damlandslag i fotboll,fotboll,Linda Sällström,Heidi Kollanen

Efter segern över Cypern toppar Finland kvalgruppen med rent spel efter tre matcher. Hittills har motståndarna ändå inte varit av det tuffare laget då varken Cypern eller Albanien hör till huvudkonkurrenterna i jakten på en EM-biljett.

Kvalets första riktigt ordentliga test står på schemat på tisdagen då Finland möter Portugal på bortaplan. Portugal har hunnit spela bara en match, bortamötet mot Albanien slutade i en 1–0-seger.

Enligt Alanen har Finland inte funderat på den matchen ännu.

– Vi åker till Portugal i morgon och ska börja titta lite på hur de spelar. Nu ska vi ändå njuta av den här segern.

Finland – Cypern 4–0 (2–0)

1–0 Sällström 35’
2–0 Alanen 45’
3–0 Kuikka 59’
4–0 Koivisto 79