Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen: Finlands ekonomi växer långsammare

Hamnarbetare
De ekonomiska hjulen snurrar lite långsammare, säger EU-kommissionen. Hamnarbetare Bild: Mostphotos hamn,lyftkranar,arbetare,handel,transport,export,hamnarbetare

EU-kommissionen förutspår att Finlands ekonomi växer långsammare än ekonomin i de övriga euroländerna de två närmaste åren.

I år ligger tillväxten i Finland fortfarande på 1,4 procent, men under 2020 och 2021 mattas den av till 1,1 respektive 1,0 procent.

EU:s ekonomi som helhet växer nu sjunde året i rad och tillväxten väntas fortsätta också de två närmaste åren, säger kommissionen.

De handelspolitiska spänningarna mellan USA och Kina fortsätter att störa ekonomin. Osäkerheten minskar investeringarna, industriproduktionen och den internationella handeln.

Sysselsättningsläget inom EU är överraskande starkt, säger kommissionen. Arbetslöshetsgraden har inte varit så låg som nu under det här decenniet hittills.

Trots att bruttonationalprodukten inte växer lika snabbt som tidigare i Finland tros ändå arbetslösheten minska de närmaste åren - från 6,7 procent i år till 6,4 procent år 2021.

Kommissionen skickade brev

EU-kommissionen skickade i oktober ett brev till Finland på grund av det ekonomiska läget.

Det var ökning av det offentliga underskottet som oroar kommissionen.

Finland besvarade kommissionens brev.

I svaret skriver understatssekreterare Tuomas Saarenheimo att regeringens permanenta satsningar visserligen ökar underskottet, men tills 2023 ska de finansieras via indirekta skatter och omfördelningar i budgeten.

Läs hela rapporten här!

Läs också