Hoppa till huvudinnehåll

Förra brittiska talmannen John Bercow släpper sin neutralitet: "Brexit är Storbritanniens största utrikespolitiska misstag"

John Bercow, lämnar sin talmanspost i underhuset 31.10.2019
John Bercow, lämnade sin talmanspost i underhuset 31.10.2019 John Bercow, lämnar sin talmanspost i underhuset 31.10.2019 Bild: AFP / Lehtikuva John Bercow,Storbritannien

Den före detta brittiske talmannen John Bercow, som slutade som talman förra veckan, erkänner nu öppet att han är emot brexit och att han tycker att det vore bättre om Storbritannien stannade kvar i EU.

John Bercow måste som talman hålla sig neutral i alla frågor. Nu efter sin avgång är han ett populärt intervjuobjekt då han fritt kan säga vad han tänker.

- Om man frågar mig om jag i ärlighetens namn tycker att brexit är bra för landets ställning globalt så är mitt ärliga svar nej. Brexit är Storbritanniens största utrikespolitiska misstag under efterkrigstiden och min personliga uppfattning är att brexit inte hjälper oss, säger Bercow i en intervju för utländska journalister.

Han försäkrar dock att hans åsikt inte påverkade hans arbete som talman.

John Bercow har på högerhåll fått kritik om partiskhet i brexitfrågan, men han säger säger att han till sin död kommer att hävda att han alltid varit opartisk i rollen som talman.

Han säger att han alltid har försvarat parlamentets inflytande och att det alltid har styrt hans agerande.

- Det är inte talmannen som har stoppat brexit hittills, det är underhuset som har gjort det, säger John Bercow till Sveriges Radio.

Har irriterat ministrarna och krävt dem på förklaringar

Ursprungligen hörde Bercow till högerfalangen, och han var medlem i det konservativa partiet i tolv år innan han valdes till talman 2009. Under årens lopp tenderade han dock att söka sig mer vänsterut.

Då politikerna i underhuset vred och vände på sina argument - inte minst i fråga om brexit - gjorde talmannen Bercow sitt yttersta för att se till att regeringen inte kunde köra över parlamentet, och han krävde hela tiden klarhet och transparens.

Bercow bedömer att hans insats som talman blev större och mer inflytelserik på grund av brexitfrågan och den splittring som frågan åstadkom både i parlamentet och i hela landet.

- Jag vet inte hur det kommer att gå - om brexit kommer att genomföras eller inte. Men det som jag är säker på är att vi kommer att debattera brexit - inte nödvändigtvis på samma intensiva nivå som hittills - men vi kommer att debattera det - säkert i fem år, mycket möjligt i tio år - möjligen i femton år, säger den förra talmannen John Bercow.

Källor: Reuters, SR

Läs också