Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Sannfinländarna är Finlands populäraste parti, Lufthansas kabinpersonal strejkar, finskt kött rödmarkeras i Sverige

Eduskuntavaalit 2019. Perussuomalaisten vaalivalvojaiset. Riikka Slunga-Poutsalo ja Jussi Halla-aho juhlivat
Sannfinländarna Jussi Halla-aho och Riikka Slunga-Poutsalo kan vara nöjda med resultatet i Yles senaste partimätning. Eduskuntavaalit 2019. Perussuomalaisten vaalivalvojaiset. Riikka Slunga-Poutsalo ja Jussi Halla-aho juhlivat Bild: Tuomo Björksten Riksdagsvalet i Finland 2019,Sannfinländarna,Jussi Halla-aho,Riikka Slunga-Poutsalo

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Det blir allt tydligare att Sannfinländarna är Finlands populäraste parti. Det visar Yles färska partimätning. Samtidigt sjunker stödet för Socialdemokraterna.

Flygbolaget Lufthansas kabinpersonal har inlett en två dagar lång strejk som också påverkar flygen mellan Helsingfors och Berlin och Helsingfors och München. De tidiga morgonavgångarna från Helsingfors har ställts in, likaså förmiddagens och eftermiddagens avgångar från Tyskland till Helsingfors.

"Kan någon komma på jobb kl 10 i morgon?", "Har någon koll på bokningen kl 21?" Låter det bekant? När meddelandetjänster som Whatsapp används som arbetsredskap, smyger sig arbetet in på fritiden. Men en ny lag som träder i kraft vid årsskiftet ska göra gränsen mellan arbete och fritid tydligare.

Obefintliga bankräntor och förändrade kundvanor har tvingat bankerna att se över sina hus. Bankiren Stefan Törnqvist förutspår att framtidens kontor kan finnas i till exempel Indien, Polen eller Vasa.

Utrikes

WWF i Sverige ger rött ljus åt flera importerade kött- och mejeriprodukter i sin nya köttguide – och det gäller också produkter från Finland. Det finska köttets poäng dras ner av framför allt två orsaker: klasserna om djurvälfärd och den biologiska mångfalden.

Åtminstone 37 personer har dödats och ett 60-tal har skadats då väpnade män angrep en busskonvoj nära en kanadensisk gruva i västafrikanska Burkina Faso.

Väder

Halvklart till mulet, i sydväst lokalt lätt snöfall eller snöblandat regn. Dagens högsta temperatur är -3 till +1 grader i söder, -2 till -6 grader i mellersta Finland och -6 till -15 grader i norr.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes