Hoppa till huvudinnehåll

Noriaki Kasai flyger fortfarande – inleder sin 31:a världscupsäsong

Noriaki Kasai är en levande legend inom backhoppning.
Noriaki Kasai är en levande legend inom backhoppning. Noriaki Kasai är en levande legend inom backhoppning. Bild: imago images / Eibner Europa/ All Over Press Noriaki Kasai,backhoppning

Största delen av världens bästa backhoppare var inte ens födda när Noriaki Kasai deltog i sin första världscuptävling i Sapporo i december 1988. Den 47-årige Kasai är med i Japans lag i säsongens inledande världscuptävlingar.

Noriaki Kasais namn torde få klockorna att ringa för de gamla backhoppsfansen som noga följde med grenen när Finland ännu hörde till världseliten.

Noriaki Kasai efter sin 500:e världscuptävling.
Still going strong. Noriaki Kasai efter sin 500:e världscuptävling. Bild: All Over Press Noriaki Kasai

Kasai har deltagit i världscupen sedan 1988 och inleder nu sin 31:a säsong i backhoppseliten. I Kasais världscupdebut i Sapporo hoppade en finländare vid namn Matti Nykänen längst.

Japanen var första gången med i den tysk-österrikiska backveckan säsongen 1989–1990. Kommer ni ihåg vem som vann det året? Tänkte väl det: Tysklands Dieter Thoma. Ari-Pekka Nikkola lyckades förvisso vinna en av de fyra deltävlingarna i Alperna, den i Innsbruck.

Under årens lopp har Kasai tre gånger stått högst på podiet i Tysk-österrikiska backveckan; säsongen 1992–1993 i Garmisch-
Partenkirchen, 1998–1999 i Innsbruck och 2000–2001 likaså i Garmisch-Partenkirchen.

Flera OS- och VM-medaljer i prisskåpet

Ett ypperligt bevis på Kasais lika långa som högklassiga karriär är att han vunnit OS-medalj såväl i Lillehammer 1994 som i Sotji 2014 – 20 år mellan varven.

Från VM har han totalt sju medaljer – den första 1999, den senaste 2015 – och från flyg-VM en guldmedalj från 1992.

I senaste vinter-OS i koreanska Pyeongchang blev han den första idrottaren som deltagit i åtta vinter-OS. Han innehar också en rad andra mer eller mindre "oslagbara" rekord: äldsta vinnare i en världscuptävling, äldsta som placerat sig bland de tre bästa i världscupen, längsta hoppet av en över 40-åring, äldsta OS-medaljör i backhoppning... För att nämna några.

Kasai ska enligt uppgift delta åtminstone i världscuptävlingarna i polska Wisla, Ruka, ryska Nishni Novgorod och tyska Klingenthal.

Källa: FIS och Wikipedia.