Hoppa till huvudinnehåll

På tv just nu: Historisk seger på gaffeln – men trampar fotbollsdamerna på gasen?

Fem mål? Åtta? Tio? Allt är möjligt då Finland möter den totala blåbärsnationen Cypern i EM-kvalet på torsdagskvällen. Frågan är om de blåvita spelarna vill skriva historia – eller vila benen.

För fem år sedan vann Finland över Bulgarien med 8–0 på bortaplan – alla tiders största seger. Nu kan rekordet vara hotat.

Vad stöder påståendet? Här kommer tre motiveringar:

  • Cypern är rankat på 119:e plats i världen, tätt bakom Palestina, Vanuatu och Salomonöarna.
  • Cypern förlorade sin första kvalmatch med 0–8 mot Skottland.
  • Finland har inlett kvalet lysande och vann senast med hela 8–1 över Albanien. Cypern är betydligt sämre än Albanien.
Linda Sällström skriver en autograf på en tröja på damernas fotbollslandslagsträning i Vasa 2019.
Linda Sällström har gjort sex mål på två matcher (!) och gör sin 100:e match i landslaget. Linda Sällström skriver en autograf på en tröja på damernas fotbollslandslagsträning i Vasa 2019. Bild: Yle/Sebastian Backman Finlands damlandslag i fotboll,fotboll,Linda Sällström

Det finns egentligen bara en sak som talar mot ett massivt målfyrverkeri – men det är å andra sidan en tungt vägande faktor. Finland ska möta Portugal i en extremt viktig bortamatch redan på tisdag.

Chefstränaren Anna Signeul avslöjar för Yle Sporten hur hon resonerar:

– Om vi leder med 3–0 eller 4–0 sparar vi på krafterna.

Tunturi borta – Alanen från start?

För Finlands del är de flesta nyckelspelarna på benen. Ytterbacken Tuija Hyyrynen har gjort sig kvitt skadeproblemen och också Emmi Alanen är frisk.

Alanen förväntades starta mot Albanien för en månad sedan, men tvingades till slut vila på grund av skadekänningar. Nu säger Signeul att mittfältaren imponerat på träning och är aktuell för startelvan.

Vi ska spela som Skottland: Snabbt med genomskärande passningar och löpningar― Anna Signeul

Två spelare saknas: Julia Tunturi, som fått en hjärnskakning och inte hunnit återhämta sig, och Adelina Engman. Nyckelpjäsen Engman är lårskadad och förväntas återvända efter jul.

Anna Signeul, hösten 2017.
Anna Signeul har haft lätt att le den senaste tiden. Kvalinledningen har gått som på räls. Anna Signeul, hösten 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Finlands damlandslag i fotboll,Anna Signeul

Cypern har inga större anfallsvapen och förväntas ligga lågt. Signeul vet precis vad som krävs för att göra höstkvällen svår för motståndarna.

– Vi ska spela som Skottland: Snabbt med genomskärande passningar och löpningar.

Håll ögonen på: Linda Sällström som gjort sex mål på två kvalmatcher och skrev historia senast genom att bli alla tiders finländska målskytt i landslaget. Mot Cypern gör Sällström sin 100:e A-landskamp. Vad hittar hon på? Just nu ligger Sällström tvåa i kvalets målliga, bara Norges Caroline Graham Hansen har gjort fler mål: åtta.

Kommentatorns tips: Finland klarar biffen lekande lätt – men historieböckerna behöver inte skrivas om. Finland vinner med 5–0.

Finland–Cypern börjar klockan 18 på Tölö fotbollsstadion i Helsingfors och sänds direkt på Arenan. Matchen sänds i efterhand på TV2 med start klockan 21.50. Sebastian Backman är kommentator på svenska.