Hoppa till huvudinnehåll

På tv just nu: Jesse Puljujärvi i rollen som Kaapo Kakko när Lejonen försöker återskapa en bit av vårens guldmagi

13 av vårens världsmästare finns med i Finlands trupp i veckans landslagsturnering i Helsingfors. Men allra mest intressant är en spelare som inte var med och vann VM-guld i Bratislava. Jesse Puljujärvi är tillbaka i Lejonen, i samma roll som Kaapo Kaapo hade i maj.

Finland–Ryssland

Första matchen i säsongens första EHT-turnering i ishockey.
Nedsläpp klockan 18.30 i Helsingforsarenan.
Matchen sänds på TV2 och Yle Arenan med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

Lejonens läge: fortsätt surfa på VM-vågen

165 dagar har gått sedan Finlands sensationella VM-guld. När Lejonen nu spelar sin första match efter bragderna i Bratislava är det inte konstigt att tränaren Jukka Jalonen ger sina hjältar från i våras nytt förtroende.

13 av spelarna från guldtruppen finns med i veckans Lejonlag. Och inte nog med det, de har dessutom på veckans träningspass satts in i välbekanta roller.

Marko "Mörkö" Anttila och Juho Lammikko huserade ihop i samma succékedja i maj, nu har de återförenats efter en höst där Lammikko glänst i Kärpät medan Anttila haft det motigare i Jokerit. Juhani Tyrväinen och Toni Rajala spelade ihop i VM senast, nu håller duon på nytt till i samma kedja.

Och lita på att också Sakari Manninen och Harri Pesonen har fått återuppta sitt sällsynt lyckade samarbete från i våras. Men med VM-kedjans tredje länk Kaapo Kakko upptagen av NHL-spel på Manhattan har de en ny spelare med sig ute på högerkanten. Och inte vem som helst utan ...

Håll koll på: Vad gör Puljujärvi?

Jukka Jalonen har valt att placera den tidigare supertalangen Jesse Puljujärvi på Kaapo Kakkos tidigare plats, i samma kedja som Manninen och Pesonen.

Ett högintressant drag. Den mer erfarna duon bidrog starkt till Kakkos flygande start i vårens VM, nu kan den hjälpa Puljujärvi komma över ett litet A-landslagsspöke.

21-åringen Puljujärvi har spelat 11 landskamper, men står fortfarande på 0+0 i poängstatistiken. I VM 2017 gick det mesta snett för honom. Men i höst har han varit rent strålande i Kärpät i FM-ligan, sexa i poängligan och trea i skytteligan med sina 11+9=20 på 18 omgångar.

Fortsätter hans starka framfart i Lejontröjan är det inte alls omöjligt att NHL kallar ännu i höst. Puljujärvi är hur som helst hela EHT-turneringens mest uppmärksammade spelare.

Rysslands läge: stjärnorna sitter hemma

När det ryska landslaget ska toppas med de bästa spelarna från hemmaligan kommer halva truppen från SKA S:t Petersburg och andra halvan från CSKA Moskva.

Så blir det säkert på nytt i EHT-turneringen i Moskva i december, men i helgen kommer majoriteten av spelarna från andra klubbar. Turneringen i Finland är inte högprioriterad.

Det ryska laget är anonymt och saknar fixstjärnor. Ingen av de fem bästa ryska poängplockarna i KHL i höst finns med i laget då namn som Kirill Kaprizov, Mikhail Grigorenko och Vadim Sjipatjov lämnats i Ryssland.

För rysk del kan det ändå betyda att laget som finns på plats i Helsingfors kommer att lyckas alldeles utmärkt. Truppen torde vara väldigt motiverad och sugen att visa vad den kan, knappast något problem denna gång med den brist på motivation som ibland lyser igenom i stjärnspäckade ryska lag i EHT-sammanhang.

Se upp för: Sosjnikovs målform

Den ryska spelare som finns med i Helsingfors som har den starkaste hösten bakom sig är Nikita Sosjnikov. Likt Jesse Puljujärvi valde yttern att vända hem efter att ha misslyckats med att slå igenom i NHL. För Sosjnikov blev det 87 matcher och 8 mål utspridda på fyra säsonger med Toronto och St. Louis.

Men tillbaka i KHL har 26-åringen gjort succé. Med 14 mål för Salavat Julajev Ufa är Sosjnikov etta i KHL:s skytteliga, och när han nu spelar i landslaget för första gången på 18 månader blir han spännande att följa.

Noterbart: VM-biljetter på spel, faktiskt

Att hemmaturneringen är viktig för finländsk landslagsishockey och ett skyltfönster med tanke på vårens VM är mer än en klyscha. Av spelarna som för ett år sedan var med i Helsingfors tog sig inte mindre än tio till det slutliga VM-laget.

Spelare som Jani Hakanpää och Veini Vehviläinen togs med i VM-truppen direkt från FM-ligans finalserie, med insatserna i EHT-turneringen i november som främsta merit.

Liknande historier ses garanterat den här säsongen, oavsett hur många NHL-spelare som nu kommer till VM. Glänsande insatser under resten av veckan, och en plats i Lejontruppen i Schweiz i maj är nära.

Finlands uppställning:

Landslagsledningen bekräftade laguppställningen vid lunchtid på torsdag, och Lejonen kör med samma formationer som under veckans träningar.

Harri Säteri startar i mål mot Ryssland i kväll.

Anfallskedjor:
Harri Pesonen–Sakari Manninen–Jesse Puljujärvi
Henrik Haapala–Miro Aaltonen–Teemu Hartikainen
Toni Rajala–Juhani Tyrväinen–Niko Ojamäki
Kristian Kuusela–Juho Lammikko–Marko Anttila

Backpar:
Mikko Lehtonen–Juuso Hietanen
Teemu Eronen–Ville Pokka
Atte Ohtamaa–Petteri Nikkilä
Veli-Matti Vittasmäki–Juuso Vainio

Målvakt:
Harri Säteri (Jussi Olkinuora)

Finland har en överstor trupp på benen i hemmaturneringen och en hel femma vilar i kväll. Av anfallarna är det Eemeli Suomi, Arttu Ilomäki och Teemu Turunen som får vänta till lördagens match, medan Petteri Lindbohm och Mikko Niemelä sitter på läktaren av truppens backar.

Tipset: Finland firar både före och efter

VM-guldet genomsyrar hela evenemanget i veckan. Före nedsläpp i kväll ordnas festligheter där världsmästarna ska firas och hyllas. Vårens yra märks också i biljettförsäljningen, som varit lite livligare än vanligt (9000 var på plats på motsvarande match för ett år sedan).

Inramningen motiverar Lejonen som till skillnad från vårens VM nu får finna sig att vara knapp favorit mot Ryssland. Jag tippar på finländsk seger med 3–2.

Klockan 12.52: Texten uppdaterad med den bekräftade finländska laguppställningen.

Läs också