Hoppa till huvudinnehåll

Pesonen ledde Lejonen till seger över Ryssland efter svängig tillställning i EHT-öppningen: “Ett bra tecken att vi kommer ikapp och förbi”

Harri Pesonen gör mål mot Ryssland.
Harri Pesonen gjorde två mål mot Ryssland och valdes till matchens bästa spelare. Harri Pesonen gör mål mot Ryssland. Bild: Lehtikuva Harri Pesonen,ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey

Ryssland ledde i två repriser men det var Finland som tog hand om segern i EHT-premiären i Helsingfors. Harri Pesonen var matchhjälte med sina två fullträffar.

Det gick fram och tillbaka i Helsingforsarenan då Finland drabbade samman med Ryssland. Efter den första perioden ledde Ryssland med 1–0 men i den andra vände det kvick då Lejonen gjorde två snabba mål.

Först utjämnade Harri Pesonen i powerplay, och drygt två minuter senare förde Sakari Manninen Finland upp i ledning med ett straffslag.

Ryssland och Rusjan Rafikov stod ändå för de två följande fullträffarna, och då en kvart återstod att spela ledde Ryssland med 3–2.

Men bara fem minuter senare hade Finland bjudit på en ny vändpunkt i hockeydramat. Miro Aaltonen utjämnade i numerärt överläge och stunden senare förde Pesonen Finland tillbaka upp i ledning med sitt andra mål för kvällen.

Det här blev också segermålet så Finland öppnade hemmaturneringen med en 4–3-seger.

– Det är ett bra tecken att vi kommer ikapp och förbi. Vi spelade starka tredje perioder också förra säsongen. Fint om den trenden fortsätter, säger lejonlotsen Jukka Jalonen.

Men trots segern är Jalonen inte helt nöjd med hur det såg ut på isen.

– Det kändes nog lite trögt, vi spelade inte på bästa möjliga nivå. Men en seger är alltid en seger, och Ryssland är ett bra lag. Jag tror ändå att vi kan spela bättre.

Finlands följande match är på lördagen då Tjeckien står för motståndet. Matchen börjar klockan 17.30 och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

I kvällens andra match slog Tjeckien Sverige med 3–1.

Finland – Ryssland 4–3

05.29 1–0 Sharipzyanov (Burdasov,Kuzm)
30.18 1–1 Pesonen (Lehtonen,Mannin) pp
32.42 1–2 Manninen ss
33.20 2–2 Rafikov (Zhafyarov)
45.21 3–2 Rafikov (Burdasov,Okulov) pp2
47.21 3–3 M Aaltonen (Rajala,Hieta) pp
50.53 3–4 Pesonen (Puljujärvi,Pokka)

Bocharov 7+ 9+ 2 = 18
Säteri 10+ 8+11 = 29

Publik: 9421