Hoppa till huvudinnehåll

Professor: ''Alla vill inte ändra sina vanor'' – Sannfinländarna gynnas av debatten kring klimat och vardagsvanor

Åsa von Schoultz.
Åsa von Schoultz. Åsa von Schoultz. Bild: Dann Pettersson EU-val,åsa von schoultz

Den senaste partimätningen visar på ett dramatiskt skifte efter en period där mönstren i opinionen varit väldigt stabila, säger Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap. Sannfinländarnas understöd ökar, medan statsministerpartiet backar något.

– Sannfinländarna har en väldigt gynnsam position eftersom de erbjuder tydliga svar på de frågor som just nu är väldigt mycket på tapeten.

Partimätningen är utförd av Taloustutkimus på uppdrag av Yle under perioden 2 oktober till 5 november.

Vardagsvanor dominerar den politiska debatten

Aktuella politiska frågor handlar för tillfället mycket om vardagsvanor. Kör vi bil? Äter vi kött eller grönsaker?

Sannfinländarna erbjuder svar som är av annan karaktär än de budskap den sittande vänsterregeringen vill förmedla.

– De här frågorna delar också befolkningen, det är inte alla som vill ändra sina vanor, menar von Schoultz.

– Det finns en stor grupp i samhället som delar Sannfinländarnas åsikter, och då det förekommer en tydlig polarisering i de här frågorna gynnas de som har tydliga åsikter. Sannfinländarna är skickliga på att ta upp enskilda detaljer som människor bryr sig om.

Inte överraskande att statsministerpartiet sjunker

Socialdemokraternas understöd har å sin sida sjunkit, men det är inget överraskande, säger von Schoultz.

– Forskningen visar tydligt att sitta i regeringen och bära det största ansvaret, som socialdemokraterna och Antti Rinne gör som statsministerparti, är något som kostar i väljarunderstöd.

Dessutom företräder Antti Rinne ett parti vars väljare inte alla nödvändigtvis är så progressiva i klimatfrågan, och klimatfrågan har ett väldigt stort utrymme i den politiska debatten just nu, säger von Schoultz.

Det är snarare de gröna som har fått ett stort inflytande över regeringspolitiken, medan socialdemokraterna är mer splittrade, menar hon.

Diskussionen kring frågor som inte direkt gynnar Socialdemokraterna kan vara en orsak till att siffrorna gått ner en aning.

Tydligt budskap gynnar De gröna

Det är inte bara Sannfinländarna som gynnas av frågor som just nu är högt på den politiska agendan. Också De gröna har ett tydligt politiskt budskap, vilket gör att de har lätt att tala för det de vill uppnå inom regeringssamarbetet.

Regeringssamarbetet kommer inte påverkas av partimätningens resultat, tror von Schoultz. Det här eftersom det återstår mycket av den här mandatperioden och partimätningar kommer och går.

– Det tydliga budskapet är ändå att Sannfinländarna går framåt och de kan ses som gemensam fiende för regeringspartierna eftersom de är i oppositionen, säger von Schoultz.

Åsa von Schoultz intervjuades av Anna Dönsberg och Thomas Silén.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes