Hoppa till huvudinnehåll

SDP-veteranen Jacob Söderman förstår sosseflykten: "Många arbetare upplever att klimatfrågan överdrivs"

Jacob Söderman sitter i en stol med egna gamla valaffischer i bakgrunden
SDP-veteranen Jacob Söderman fotograferad för ett finskt tv-program i början av år 2019. Jacob Söderman sitter i en stol med egna gamla valaffischer i bakgrunden Bild: Anne Hämäläinen / Yle Jacob Söderman,Yle TV1

"Arbetarna har rätt att känna sig besvikna, SDP måste återgå till att lyssna på fältet. Men allt är inte förlorat", säger den tidigare socialdemokratiska riksdagsmannen och ministern Jacob Söderman.

Söderman reagerar starkt på de senaste opinionsmätningarna som visar väljarflykt från SDP till Sannfinländarna.

– Den enskilda arbetarens Spanienresa avgör inte klimatproblemet. Det ska inte kännas kriminellt att ha en sommarstuga.

Söderman säger sig ha förståelse för de socialdemokrater som stöder Sannfinländarna.

– Arbetslivet är väldigt osäkert. Det är mycket lätt att bli uppsagd eller friställd.

– Många inom facket är väldigt oroliga för att man överbetonar klimatförändringen och gör det svårare för företag att verka. Sedan har många en bastu eller far till landet. De kan inte förstå att det är nästan kriminellt nu att åka dit.

Mallorca ska vara tillåtet

Söderman resonerar hur han skulle tänka som arbetare i till exempel Östnyland.

– Om jag hade en sommarstuga eller för en gångs skull har möjlighet att komma till Mallorca, och samtidigt tvingas vara orolig för jobbet ...
Nog skulle jag tycka att partiet och facket har lämnat mig, och att man inte behandlar det riktiga problemet.

Det är inte den enskilda stugan eller Spanienresan som förstör klimatet.

– I stället går man och pratar om stora globala problem, som ju inte egentligen är viktiga när du är en liten människa som jobbar i vardagen, säger Jacob Söderman.

Arbetare är för miljön - SDP har varit ett miljöparti

Jacob Söderman inledde sin politiska karriär som riksdagsledamot från Åboland.

Där hade man direkt kontakt med väljarna med konkreta frågor. Nu har avståndet växt och partiet verkar inte riktigt tala samma språk.

Söderman tror att de flesta arbetare skulle vara beredda att göra vad som helst för att deras företag inte smutsar ner. Alla är ju intresserade av hur vattnet ser ut i viken vid deras sommarstuga.

– Men debatten har blivit så allmän och så uppjagad att de känner sig träffade. Jag tror nog de är villiga att betala lite mera i flygskatt för att göra sina få resor. Men bensinen är redan så pass dyr att den inte kan göras mycket dyrare.

Miljön är utan vidare viktig. Socialdemokraterna förlorar alldeles i onödan, säger Jacob Söderman. SDP gjorde miljöfrågorna centrala på 1970- och 80-talet. Men sen tappade man bort bollen - till De gröna.

"Invandringen bör göras mer realistisk"

Jacob Söderman ser också invandringen som en orsak till det sjunkande understödet.

Många inom arbetslivet är rädda för att bli ersatta av allt fler lågbetalda invandrare, säger han. Och det är ju Sannfinländarnas nyckelfråga.

SDP har tagit stark ställning för både klimatfrågor och invandring av humana skäl.

"Inte fel på regeringsbasen"

Partiordförande Antti Rinne har långsamt försökt ta en mera realistisk inställning till invandringen, men det är ohyggligt svårt, säger Jacob Söderman.

– Rinne skötte regeringsförhandlingarna lysande, och gav efter i alla riktningar, säger Jacob Söderman. Han anser regeringsbasen vara idealisk; ett samarbete med de hårda borgarna är inte alls bra för SDP.

– Men nu borde Rinne kanske koncentrera sig på partiet och föra diskussioner med facket, de flesta av ledarna där är ju samma parti.

Antti Rinne i bokhandeln med publik, bl.a. Jacob Söderman.
Jacob Söderman vid publiceringen av boken om Antti Rinne i oktober. Antti Rinne i bokhandeln med publik, bl.a. Jacob Söderman. Bild: Bengt Östling/Yle Antti Rinne,Akademiska bokhandeln,Jacob Söderman

Organisation är nödvändig

Problemet är att valsystemet i facket är sådant att de politiska förändringarna släpar efter. Medlemmarnas åsikt hörs långsamt.

– Det är lättare för de gröna, de är ju som ett cocktailparty utan någon organisation, skämtar Söderman. Men det samma borde inte gälla för SDP.

Söderman efterlyser en gammaldags ideologisk organisering på arbetsplatserna.

Sannfinländarna som kommunisterna

– I gamla goda tider när man hade kamp med kommunisterna på arbetsplatserna så hade socialdemokraterna ett mycket starkt politiskt arbete. Man gick hela tiden igenom det politiska läget och kämpade mot motståndarna.

– Nu när kommunisterna inte längre finns så har det här slappnat och då kommer de här "persuna" - Sannfinländarna - i stället.

Sannfinländarna har i mycket samma argument som de gamla kommunisterna hade, man är mycket arbetsgivarfientlig, säger Jacob Söderman.

"Allt är inte förlorat"

– Jag tror att jobbaren som övergår till Sannfinländarna i grunden har lite rätt. Man för en debatt utan att bry sig om vad han tänker. Man bara litar på att han är så där progressiv som man ska vara.

Allt är ändå inte förlorat, vill Jacob Söderman tillägga. Det är ingen idé att tro att det här är slutet.

– De nordiska Socialdemokraterna ska nog klara sig, men då måste man förstå att gå in på mera humana frågor. Inte lämna arbetarna utan ta upp sådana frågor som är viktiga för vardagsmänniskan.

– Jag tror nog att Sannfinländarna ännu kommer att stöta på patrull, speciellt om ordföranden Jussi Halla-ahos innersta tankar avslöjas.

Söderman påminner om sambandet som fanns mellan den norska terroristen Breivik och några sannfinländska politiker, bland annat Halla-aho.

– Men han lämnas ju alltid i fred i alla debatter, klagar Söderman.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes