Hoppa till huvudinnehåll

Uppsägningarna på Wärtsilä slår hårt mot Vasa – 75 får gå

Wärtsiläs fabrik i Vasa.
Wärtsiläs fabrik i Vasa. Wärtsiläs fabrik i Vasa. Bild: Yle/Jukka Tyni Wärtsilä,Wärtsilä Vasa,Wärtsilä finland

Totalt 92 personer sägs upp vid Wärtsilä i Finland, 75 av dem i Vasa. Det är resultatet av samarbetsförhandlingarna som gällt Wärtsiläs alla bolag och verksamhetsställen i Finland. – Väldigt sorgliga nyheter, säger huvudförtroendeman Ralf Holmlund.

Samarbetsförhandlingarna aviserades i slutet av september, med hänvisning till den instabila världsekonomin som hos Wärtsilä framför allt inneburit att nya beställningar inte kommit in i förväntad takt.

Samarbetsförhandlingarna gällde Wärtsiläs alla bolag och verksamhetsställen i Finland. Det enda undantaget var arbetarna inom produktionen på Delivery Centre Vaasa, fabriken där man tillverkar motorer.

Huvudförtroendeman Ralf Holmlund uppger att förhandlingarna fördes i konstruktiv anda.

– Förhandlingarna har gått bra på det sättet att vi diskuterat viktiga saker och försökt hitta alternativa lösningar, men vi kunde tyvärr inte komma till färre uppsägningar än såhär.

Ralf Holmlund i keps och glassögon.
Ralf Holmlund är huvudförtroendeman på Wärtsilä. Ralf Holmlund i keps och glassögon. Bild: Yle/Johanna Ventus industri,wärtsilä

– Men väldigt sorgliga nyheter är det här ju nog, tillägger Holmlund.

Många fastanställda får gå från affärsområdet Energy

Ursprungligen aviserades att så många som 200 jobb var hotade. Så blev det ändå inte. Sammanlagt är det 92 personer med fast anställning som sägs upp, främst högre tjänstemän.

Av uppsägningarna berör 75 Vasa, 5 Åbo och 12 Helsingfors.

Av det totala antalet är 66 personer från Energy-affärsområdet och 26 från Marine-affärsområdet samt stödfunktionerna.

I ett pressmeddelande från koncernen skriver Vesa Riihimäki, verkställande direktör för Wärtsilä Finland, att man är medveten om att det för personalen är ytterst tungt att för andra gången i år vara tvungna att skära ner.

– Vi lyckades få ner det ursprungliga minskningsbehovet märkbart, men trots det är inverkan på personalen speciellt i Vasa onekligen stor, eftersom en betydande del av Energy-affärsområdets personal sitter i Vasa, säger Riihimäki.

Vesa Riihimäki är vd för Wärtsilä Finland.
Vesa Riihimäki. Vesa Riihimäki är vd för Wärtsilä Finland. Bild: Wärtsilä Wärtsilä finland,verkställande direktör,vesa riihimäki

Hoppas det räcker nu

Dessvärre tyder inget på att det kommande året skulle bli lättare inom stora delar av exportindustrin. Handelskriget mellan USA och Kina och Brexit är faktorer som starkt bidrar till en skakig världsekonomi.

Den knappa orderingången fortsätter därför på många håll, inte minst på Wärtsilä.

Ralf Holmlund hoppas att de nedskärningar som nu görs på Wärtsilä ska bära bolaget genom den tuffa tiden.

– Det ser dessvärre ut som om hela nästa år blir såhär. Jag hoppas man har beräknat på det sättet att det ska räcka i och med de här uppsägningarna.

De närmaste dagarna är verkligt tuffa för de anställda som nu väntar på besked, vet Holmlund som tar emot många kollegers oroliga telefonsamtal just nu.

– Det händer inget före måndagen, så hela veckoslutet tvingas de vänta.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten