Hoppa till huvudinnehåll

Viktor Kock om Wärtsiläs besked: Tilltron till Wärtsilä försvinner och det är förödande

FSD:s ordförande VIktor Kock
Enligt Viktor Kock drabbas hela regionen hårt av Wärtsiläs besked. FSD:s ordförande VIktor Kock Bild: Yle / Bengt Östling viktor kock

Ett hårt slag för hela Vasaregionen. Det säger Viktor Kock om Wärtsiläs besked att säga upp 75 anställda i Vasa. Analytiker tror att botten nu är nådd.

I torsdags kom Wärtsilä med beskedet att totalt 92 personer sägs upp vid Wärtsilä i Finland och en klar majoritet av dem i Vasa. Det är resultatet av samarbetsförhandlingarna som gällt Wärtsiläs alla bolag och verksamhetsställen i Finland.

- Självklart är det ett hårt slag för Vasa och för hela Vasaregionen. En stor del av våra medlemmar är ingenjörer som blivit utbildade på Novia. Många av dem har jobbat på Wärtsilä, konstaterar Viktor Kock, medlemsansvarig för fackförbundet DIFF.

- Självklart är det här en ledsam nyhet, men framförallt en tragedi för dem som drabbas av uppsägningarna, fortsätter han.

Orsaken till uppsägningarna ligger i den dåliga orderingången inom energi- och marinsidan under det här året.

- Orderingången på marinsidan hade gått ner med 30 procent och på energisidan med 25 procent under tredje kvartalet. Det ger en ganska bra bild på att läget har försämrats ganska hastigt i år, säger Kim Gorschelnik, senior strateg på OP-banken.

- Företagsledningen har också sagt att osäkerheten gällande nästa år är på en hög nivå och det är det läget vi är i just nu. Det är svårt att säga vartåt det vänder nästa år.

Skadar Wärtsiläs varumärke

Enligt Kock skadar beskedet även Wärtsiläs rykte, vilket kan vara förödande för hela regionen.

- Wärtsilä har haft återkommande samarbetsförhandlingar under de senaste åren och det som jag har uppfattat då våra medlemmar har varit i kontakt med oss är att man har börjat tappa tron på Wärtsilä.

- Företagslojaliteten försvinner, det är väldigt viktigt för ett företag att anställda har en viss lojalitet till företaget. Men med återkommande samarbetsförhandlingar försvinner den.

Analytikern Kim Gorschelnik på OP-banken tror ändå att botten nu är nådd.

- Jag hoppas att fartygssidan skulle gå uppåt nästa år i något skede och också energisidan i längre loppet. Men osäkerheten är förstås ganska stor just nu vad gäller nästa år. Å andra sidan har serviceaktiviteten varit på en ganska bra nivå, så den borde nog ge någon sorts stöd åt hela verksamheten i Wärtsilä.

Han ser ändå hoppfullt på framtiden.

- Om företagsledningen gör rätta beslut och efterfrågan på tjänster och lösningar är på väg uppåt på längre sikt så finns det alltid hopp för det bättre.

Läs också