Hoppa till huvudinnehåll

Viltplanerare i Egentliga Finland: "Det viktigaste vi har kvar att göra är att marknadsföra korrekt kunskap kring varg"

Närbild på en varg.
Jord- och skogsbruksministeriet har presenterat en ny förvaltningsplan för vargen i Finland Närbild på en varg. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen Ranua djurpark,varg

Jörgen Hermansson, viltplanerare på viltcentralen i Egentliga Finland, välkomnar den nya förvaltningsplanen för vargen i Finland.

På tisdagen presenterade Jord- och skogsbruksministeriet en ny förvaltningsplan för vargen i Finland.

Förvaltningsplanen är ett verktyg för att reglera vargstammen, men också för att hantera konflikter som handlar om vargen och dess utbredningsområde.

– Det fanns ett behov att uppdatera den, så det är bra att den nu har kommit. Det som är nytt jämfört med tidigare planer är att man pratar om vad man ska göra för att öka acceptansen för varg. Det finns mycket negativa attityder, bekymmer och besvär, så därför är det bra att man nu fokuserar på vad man ska göra för att tolerera vargen bättre, säger Hermansson.

Att öka toleransen och acceptansen för vargen är dock en utmaning.

– Vargen är svår att få acceptans för. Dels på grund av gammal historia som ligger vargen till last. Vargen är också ett rovdjur där man inte kan utesluta risken för liv och hälsa. Även om den risken är liten är vargen ett hot mot husdjur och hundar.

Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen.
Jörgen Hermansson. Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen. Bild: Yle/Henrik Leppälä viltcentralen,varg,Vargjakt

Ministeriet hoppas bredda toleransen för varg i områden där det finns vargrevir. Man hoppas också på att en ökad tolerans kan leda till att tjuvjakten minskar.

Enligt Jörgen Hermansson är sydvästra Finland ett av de få områden i landet där vargen mår bra.

– Till många delar har vi en acceptabel situation i sydvästra Finland. Vi har haft några fall av tjuvjakt, men man ska också se det i perspektiv till att vargstammen sakta men säkert har ökat i den här delen av landet. Just nu finns elva vargrevir i den här delen av Finland. Vargen har lyckats etablera sig här och människan har inte varit ett hot mot vargens fortlevnad.

– Vi har naturligtvis problem med hundar och tamdjur, men inte i samma utsträckning som på andra områden.

Sydvästra Finland har gott om klövvilt, det vill säga gott om bytesdjur för vargen, vilket gör att konfliktsituationerna minskar.

– Man kan jämföra med Karelen i östra Finland där de har en älgstam som är ungefär hälften av vår. Det är allt som vargen ska leva på och jägarna ska dela på. Då är det svårare att nå en acceptans, plus att det finns en större risk för konflikter på alla nivåer.

Vargen är svårast att förvalta

Målet med förvaltningsplanen är att se till att vargstammen inte dör ut i Finland. Kortsiktigt vill man se att vargstammen uppnår minsta livskraftiga vargpopulation.

Det betyder att det åtminstone finns 25 reproducerande par. Med reproducerande par menar ministeriet vargpar som har under ett år gamla avkommor.

Av alla rovdjur i Finland är vargen enligt jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsplan fortfarande det svåraste att förvalta.

Negativa trollerier på nätsidor och i sociala medier skapar en märklig blandning av fakta och fiktion plus tendentiösa tankar och verksamheter

Jörgen Hermansson beskriver det stora bekymret när det gäller förvaltningen i sydvästra Finland.

– Den sociala oron för liv och hälsa och känslan av att man förlorar i trygghet om man bor på landsbygden. På andra plats kommer jägarnas hundar. Vi har inte så mycket hundskador, men vargens blotta närvaro gör att hundägarna är väldigt oroliga, arga och besvikna för att de inte kan utföra sin verksamhet som tidigare, eftersom det finns en risk för att hunden blir tagen av varg.

Han är lika tydlig med vilken åtgärd som är viktigast just nu.

– I den här landsändan har vi kommit långt, men det viktigaste vi har kvar att göra här i sydvästra Finland är att marknadsföra riktig och korrekt kunskap kring varg. Negativa trollerier på nätsidor och i sociala medier skapar en märklig blandning av fakta och fiktion plus tendentiösa tankar och verksamheter.

Hela förvaltningsplanen hittar du här.