Hoppa till huvudinnehåll

Bloomberg väntas försöka bli Demokraternas presidentkandidat – tror inte att de nuvarande kandidaterna kan besegra Trump

En arkivbild på Michael Bloomberg från mars 2018, då han höll ett tal om klimatfrågor i Bryssel.
En arkivbild på Michael Bloomberg från mars 2018, då han höll ett tal om klimatfrågor i Bryssel. En arkivbild på Michael Bloomberg från mars 2018, då han höll ett tal om klimatfrågor i Bryssel. Bild: AFP / Lehtikuva Michael Bloomberg

Den tidigare New York-borgmästaren, miljardären Michael Bloomberg, överväger att ge sig in i kampen om Demokraternas presidentkandidatur. Han väntas lämna in sina papper redan på fredag i delstaten Alabama för att delta i primärvalet där.

Bloomberg har inte ännu fattat ett slutligt beslut om att försöka bli Demokraternas presidentkandidat i valet 2020, men har övervägt det i flera veckor, enligt hans rådgivare Howard Wolfson som citeras av New York Times.

Tidningen uppger att ex-borgmästaren har skickat personal till delstaten Alabama för att samla underskrifter för att kunna delta i Demokraternas primärval där. I Alabama löper tidgränsen ut för hugade kandidater redan på fredagen.

Bloomberg har också ringt upp en lång rad ledande demokrater för att diskutera sin kandidatur med dem. En del av dem som talat med honom har också uttalat sig för New York Times.

Åtminstone farlig rival till Joe Biden

Enligt bland annat New York Times bedömning så kan Bloomberg åtminstone utgöra ett hot mot Joe Bidens presidentaspirationer.

77-årige Bloomberg har övervägt att ställa upp i presidentval förr. Också inför det kommande presidentvalet 2020. Han övergav de planerna då USA:s tidigare vicepresident Joe Biden ställde upp. De två bedöms tilltala samma moderata väljargrupp.

Bloomberg ska sedermera ha tappat tron på att Biden kommer att bli Demokraternas presidentkandidat och han tror inte att de två toppkandidaterna, de vänsterinriktade senatorerna Elizabeth Warren eller Bernie Sanders kan segra över Trump.

– Mike är allt mer oroad över att det nuvarande fältet av kandidater inte är väl positionerade att besegra Trump, säger Bloombergs rådgivare Howard Wolfson.

– Om Mike ställer upp så skulle han erbjuda ett nytt alternativ för demokraterna. Ett alternativ som bygger på ett unikt renommé av att ha styrt USA:s största stad, byggt en affärsrörelse från grunden och tagit sig an några av USA:s tuffaste utmaningar som en betydelsefull filantrop, tillade Wolfson.

Rikedomarna kan vara både till för- och till nackdel

Den amerikanska affärstidningen Forbes rangordnar Bloomberg som USA:s åttonde rikaste person. Han har råd att finansiera sin egen kampanj till stora delar med egna medel, om han vill.

Hans förmögenhet är ändå inte enbart till fördel i en presidentvalskampanj. Debatten under demokraternas primärvalskampanj har delvis handlat om de stora inkomstklyftorna i USA, om miljardärernas skatter och om pengarnas betydelse för kampen om presidentposten.

Elizabeth Warren välkomnade Bloomberg till kampen om Demokraternas presidentkandidatur genom att uppmana honom att gå in på hennes "kalkylator", där det framgår vad han och andra miljardärer skulle få betala i skatt om Warrens skattemodell förverkligades.

Hoppa över Twitterpostning

Om Bloomberg ställer upp så blir han den 18:e demokratiska presidentaspiranten som tillsvidare är med i tävlingen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes