Hoppa till huvudinnehåll

Dödlig jordbävning i nordvästra Iran

Karta över Iran med Teheran och Hastrud utplacerat.
Skalvet inträffade cirka 60 kilometer från staden Hastrud, i den iranska provinsen Östazarbaijan. Karta över Iran med Teheran och Hastrud utplacerat. Bild: Yle / Tiina Jutila kartor,Iran

Åtminstone fem människor har omkommit och 300 skadats i ett skalv i nordvästra Iran. Skalvet hade styrkan 5,9 och var mycket ytligt.

Människor i den bergiga regionen i den iranska provinsen Östazarbaijan vaknade och flydde sina hem i panik då skalvet inträffade litet före halv tre (lokal tid) natten till fredagen. Det rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.

Skalvet hade sitt epicentrum ungefär 60 kilometer från staden Hastrud, eller 120 kilometer söder om staden Tabriz.

Skalvet med magnituden 5,9 inträffade på bara åtta kilometers djup, enligt Irans seismologiska center. Så pass ytliga skalv kan leda till stor förödelse.

Östazarbaijans guvernör Mohammad-Reza Pourmohammadi uppgav för lokala medier att åtminstone 30 hus hade förstörts i skalvet. Räddningsoperationer pågår i ett 40-tal byar, men skadorna är värst i två områden, enligt Pourmohammadi.

Enligt statlig iransk tv har alltså fem människor mist livet och av de kring 300 skadade är de allra flesta bara lindrigt skadade.

Iran utsätts för ett skalv om dagen, i genomsnitt. I västra Iran omkom över 600 människor i ett skalv år 2017. År 2003 omkom 26 271 människor i jordbävningen nära Bam, i sydvästra Iran.

Källor: AFP, AP