Hoppa till huvudinnehåll

KKV: Veikkaus marknadsföring följer inte bolagets principer om ansvarsfull verksamhet

Rahapelien pelaamista "Pelaamossa", Helsingissä
Veikkaus ska inte marknadsföra till minderåriga. Rahapelien pelaamista "Pelaamossa", Helsingissä Bild: Pekka Tynell / YLE penningspel

Enligt Konkurrens- och konsumentverket (KKV) borde Veikkaus marknadsföra verktyg för spelhantering på ett mer mångsidigt sätt.

Enligt en undersökning som KKV låtit göra följer inte Veikkaus sina egna principer om ansvarsfull verksamhet.

Enligt KKV bör Veikkaus marknadsföra verktyg för spelhantering på ett bättre sätt och minst lika mycket som bolaget marknadsför sina spel.

Dessutom borde företaget förnya sin marknadsföring kring spel så att det lättare går att förebygga och minska spelrelaterade problem.

Veikkaus har själv satt upp principer om ansvarsfull verksamhet som styr bolagets marknadsföring. KKV har granskat dessa principer och hur väl de förverkligas.

I bolagets principer ingår bland annat att bolaget inte marknadsför sina spel till minderåriga. I KKV:s rapport framgår det ändå att minderåriga utsätts för marknadsföring från bolaget eftersom de kan se marknadsföringen i sin livsmiljö.

Bolaget har inte heller gjort klart för hur marknadsföringen inverkar på minderåriga och de mest utsatta konsumenterna. Till exempel personer med spelproblem, personer med funktionsnedsättning, personer med missbruksproblem och personer med psykiska problem.

Enligt Veikkaus principer ska marknadsföringen inte heller förhärliga spelandet. I verkligheten har Veikkaus använt sig av många uppmuntrande uttryck i sin marknadsföring.

Marknadsföringen stöds också av att spelautomater placeras på platser med mycket trafik, vilket leder till att människor hela tiden blir påminda om spelandet.

Motivationen att spela hålls också högt eftersom att Veikkaus betonar att en stor del av intäkterna går till utsatta i samhället och till annan välgörenhet.

Rapporten är en del av KKV:s större projekt som granskar det nuvarande spelsystemet med tanke på spelproblem och förebyggande av problem i framtiden.