Hoppa till huvudinnehåll

Kontraktsläget plågade Valtteri Bottas under säsongen – stallchefen medger att man borde ha hanterat situationen annorlunda

Valtteri Bottas fotograferad i Singapore i september 2019.
Valtteri Bottas. Valtteri Bottas fotograferad i Singapore i september 2019. Bild: /All Over Press Valtteri Bottas,Formel 1

Valtteri Bottas fick vänta till slutet av augusti innan hans kontrakt för nästa säsong blev klart. Det var ingen ideal situation och satte sina spår samtidigt som många rykten florerade. Jag visste inte vad som skulle hända, säger han.

Valtteri Bottas framtid i Mercedes var ett hett samtalsämne under den här formel 1-säsongen. Finländaren satt på ett utgående kontrakt och samtidigt spekulerades det vilt i om han skulle få stanna kvar eller om Esteban Ocon skulle ta platsen.

Inom Mercedes valde man att fundera länge och väl innan man fattade beslutet. Det dröjde till slutet av sommaruppehållet innan Bottas till slut kunde sätta sin namnteckning på ett nytt kontrakt.

– Vid ett skede fanns det mycket osäkerhet kring 2020. Det var många rykten. Jag visste inte vad som skulle hända, jag var bara tvungen att vänta, säger Bottas i en intervju för Autosport.

Bottas medger att den långa väntan påverkade honom under säsongen.

– För en idrottare är den ingen ideal situation. Man kan inte vara helt lugn och fokusera på jobbet. Det är svårt och speciellt när det fortsätter varje år. Vid något tillfälle blir det plågsamt, säger han.

Valtteri Bottas.
Bottas har haft ettåriga kontrakt under alla år i Mercedes. Valtteri Bottas. Bild: ATP/WENN.com Formel 1,Valtteri Bottas

"Blir samma visa nästa år"

Mercedes stallchef Toto Wolff medger också att man borde ha skött kontraktsläget på ett bättre sätt.

– I efterhand kan man säga att det troligen påverkade honom. Jag ska ta det i beaktande och i det avseendet göra ett bättre jobb, säger han.

Bottas fick dock ingen längre arbetsro den här gången heller. Det nya kontraktet med Mercedes gäller bara för en säsong.

– Det kommer att bli samma visa nästa år men jag är inte särskilt orolig. Farten är bra och jag njuter av att köra och jobba med stallet. Jag hoppas att de känner likadant, säger han.

Efter 2020 går formel 1 in en ny era. Det kommer nya regler samtidigt som alla toppförare står utan kontrakt.

– Dörren är vidöppen till 2021, inga förare har kontrakt och det är väldigt spännande. Jag antar att förarkarusellen kommer att starta ganska så snabbt, säger Wolff.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport