Hoppa till huvudinnehåll

Leo-Pekka Tähti kvar på tronen – tog nytt VM-guld på favoritdistansen

Leo-Pekka Tähti har gjort det igen. Han har visat att han är bäst när det verkligen gäller. Tähti tog i dag guld på 100 meter vid para-VM i Doha.

Leo-Pekka Tähti var klar favorit då medaljernas öde skulle avgöras på 100 meter i VM. Tähti som är världsrekordhållare på distansen i T54-klassen har sett stark ut i VM och i semifinalen hade han den klart bästa tiden.

I finalen var det också Tähti som var den starkaste. Han utmanades länge av Liu Yang och Samuel Carter men Tähtis ledning höll och han vann sitt fjärde VM-guld i karriären på favoritdistansen.

– Efter halva loppet kom jag inte loss lika bra som jag brukar. Under de sista metrarna tänkte jag bara på att jag inte skulle försöka för mycket och förstöra loppet, säger Tähti i ett pressmeddelande.

Tähti korsade mållinjen på tiden 13,97 och besegrade kinesen Yang med fem hundradelar.

– Målgången blev ganska kontrollerad. Den stora skillnaden mellan mig och konkurrenterna är att jag klarar av att gå under 14 sekunder även med en sämre insats, säger han.

Juan Pablo Cervantes Garcia från Mexiko avslutade loppet starkt och knep bronset.

Tähtis första VM-guld på 100 meter kom 2011 och han följde upp den titeln med att även vinna 2013 och 2017. Han är även regerande olympisk mästare på distansen.

Även Kotaja försvarade guldet

Leo-Pekka Tähtis guld var Finlands andra medalj i årets VM. På torsdagen tog Toni Piispanen guld på 100 meter i T51-klassen.

Några timmar senare såg Amanda Kotaja till att Finland står på tre VM-guld efter två tävlingsdagar.

Kotaja försvarade sitt guld på damernas 100 meter i T54-klassen då hon var helt överlägsen i finalen.

Kotaja gick i mål på tiden 16,00 som är mästerskapsrekord och vann med hela 23 hundradelar före kinesiskan Zhaoqian Zhou.