Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Brand i Hangö hälsostation och radhus i Sibbo, butiker kan inte ersätta banker, näsdagen firas i dag

Brand i radhus i Sibbo.
Ett radhus brann i Sibbo i natt. Brand i radhus i Sibbo. Bild: Räddningsverket i Östra Nyland brand- och räddningsarbete,Sibbo

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Det brinner som bäst i hälsocentralen i Hangö. Det är taket som brinner och räddningsverket arbetar för att få branden under kontroll. Klienter och personal har evakuerats. Inga uppgifter om personskador finns. Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden. Släckningsarbetet väntas pågå i flera timmar.

Ett radhus med fem bostäder i Nickby i Sibbo har brunnit i natt. Larmet om branden kom strax efter midnatt och branden misstänks vara anlagd. Vid 5.30 sade brandchef Timo Tuomainen att branden är släckt. Fyra personer andades in rök och en person fördes för vidare kontroll till sjukhus.

Kan matbutikerna ersätta bankerna på de orter där bankkontor dras in? Svaret är nej. Då Posten stängde kontor var det lättare för butikerna att ta över distributionen av paket, men det är inte lika lätt för en butikskassa att ersätta en bankfunktionär.

I morgon har det gått 30 år sedan Berlinmurens fall. I Tyskland har man inför årsdagen fört diskussioner om skillnader mellan öst och väst som fortfarande finns. En tysk bloggare granskar hur Östtyskland beskrivs i medierna och det är tydligt att det finns skillnader mellan öst och väst i rapporteringen.

Näsdagen är här!

I dag firas näsdagen och välgörenhetsorganisationer hoppas att finländare donerar flera miljoner euro i år igen. I fjol samlade man ihop 2,7 miljoner euro. Här kan du läsa mer om vart pengarna gick.

Svenska Yle uppmärksammar näsdagen med en improviserad direktsänd sitcom! Näsdagssitcomen "Född i farstun" sänds klockan 13–18 på Yle Arenan, Facebook (X3M) och Instagram @X3Mguld. Genom att delta i insamlingen kan du påverka vad som ska ske till näst i sitcomen.

Väder

Ett nederbördsområde breder ut sig över landets södra och mellersta delar. Det förekommer snö eller snöblandat regn tidvis. På dagen blir det mildare i söder och snöfall övergår till regn. I norr fortsätter det kalla vädret.

Det är mellan -1 och +3 grader i söder, mellan -1 och -6 grader i landets mellersta del och mellan -6 och -15 grader i norr. Mest svag vind.

  • Ministrarna i Ålands landskapsregering är utsedda

    De nio ministrarna presenterades på onsdagen.

    Ålands lantråd Veronica Thörnroos (C) presenterade de ministrar som ska sitta i hennes regering. Några politiska sakfrågor ville hon dock inte presentera än, utan väntar tills regeringsprogrammet är klart.

  • Arbetskonflikt under uppsegling också bland högre tjänstemän

    Övertidsförbud råder i en månads tid.

    Fackförbundet för de högre tjänstemännen YTN har utfärdat övertidsförbud inom vissa branscher för att sätta fart på kollektivavtalsförhandlingarna som har stampat på stället i flera veckor. YTN befarar att de bästa krafterna flyttar utomlands om inte lönerna höjs.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes