Hoppa till huvudinnehåll

Morris och Leia är en känslosam men humoristisk teaterföreställning om sorg och vänskap

En pojke och en flicka i bild. Pojken hållern papplåda i händerna, flickan har ena handen inne i lådan.
Pressbild. Morris och Leia är en teaterföreställning som handlar om vänskapen mellan de två huvudkaraktärerna. En pojke och en flicka i bild. Pojken hållern papplåda i händerna, flickan har ena handen inne i lådan. Bild: Lasse Andersson/Henrik Zoom Photography Studio Strandvägen © 2019 teaterkonst,barnpjäser,ungdomspjäser,sebastian rönnholm

Hemma hos 11-åriga Leia har vardagen börjat rulla på igen efter att Leias mamma dog för ett år sedan. Leia har hittat ett eget sätt att hantera sin sorg, genom att inrätta ett ”mammarum”. Där har hon samlat mammans kläder och saker som hon doftar på för att komma närmare sin döda mamma.

Då plingar det på dörren och där står Morris med sin mamma Ami. De ska öppna en butik i lägenheten bredvid. Det här är början på Morris och Leias äventyr.

En humoristisk men djup pjäs

Teaterboulages konstnärliga råd har valt ut pjäsen, och Samuel Karlsson blev tillfrågad att regissera föreställningen. Pjäsen var obekant för Karlsson, men när han läste manuset väckte det starka känslor hos honom.

- Jag både skrattade och grät för mig själv där hemma och det tog jag som ett mycket gott tecken. Det här var en bra pjäs som har lite av allt, säger Karlsson.

En man med en mössa på. I bakgrunden hänger färgglada kläder på galgar.
Regissör Samuel Karlsson. En man med en mössa på. I bakgrunden hänger färgglada kläder på galgar. Bild: Yle/Pontus Nyqvist regissör,teaterkonst,samuel karlsson

Enligt Karlsson lämpar sig pjäsen bra också för Teaterboulage, då både karaktärerna och handlingen innehåller en hel del humor.

- Den är väldigt underhållande och rolig men samtidigt finns det djup och allvar, som jag också tycker att är väldigt viktigt att man tar upp, säger han.

Fokus på skådespelarna

Karlsson har själv en bakgrund som skådespelare, och därför blev det naturligt för honom att fokusera på det också i regiarbetet av föreställningen.

En kvinna och en flicka i förgrunden. Kvinnan har en skylt i handen där det står djurens vänner. I bakgrunden en pojke med en papplåda i händerna. Bakom honom en annan kvinna som står i dörröppningen.
Pressbild. Morris och Leia på scen tillsammans med Lisa Taulio (i bakgrunden) och Inger Helenius. En kvinna och en flicka i förgrunden. Kvinnan har en skylt i handen där det står djurens vänner. I bakgrunden en pojke med en papplåda i händerna. Bakom honom en annan kvinna som står i dörröppningen. Bild: Lasse Andersson/Henrik Zoom Photography Studio Strandvägen © 2019 teaterkonst,barnpjäser,ungdomspjäser,inger helenius

- Jag fokuserade på att få det här att bli en hel helhet, där fokus ligger på själva skådespelararbetet. Under processen har det dessutom dykt upp nya saker jag ville ta fasta på.

Efter mammans död har Leia bestämt sig för att hon finns på platsen Ingenstans, och Leias mål är att nå det här stället. Bearbetningen av sorg ur ett barns perspektiv är ett centralt tema i föreställningen.

Vad vill du förmedla till publiken med den här föreställningen?

- Det finns ett stort hopp och en stor värme i den här pjäsen, och det tycker jag är viktigt. När Leias mamma dör så går ju Leias värld i kras, men det kommer någonting annat efter det också som kan göra saker och ting bra igen. Inte på samma sätt som tidigare, men det finns en väg vidare från det, säger Karlsson.

Två barn sitter på huk på en teaterscen. I bakgrunden färgglada lådor.
Alma Nordqvist och Sebastian Rönnholm. Två barn sitter på huk på en teaterscen. I bakgrunden färgglada lådor. Bild: Yle/Pontus Nyqvist teaterkonst,Pargas,skådespelare,alma nordqvist

- Men jag hoppas också att folk ska känna tacksamhet för det man har. Åtminstone fick jag en sådan känsla efter att jag hade läst den här pjäsen.

Övningarna har tagit mycket tid

I huvudrollerna som Morris och Leia ser vi Sebastian Rönnholm och Alma Nordqvist. Övningarna inför premiären har pågått i ungefär sex veckor, och det har inte funnits så mycket tid till övriga intressen och kompisar.

- Jag har varit tvungen att lämna bort några andra hobbyer för det här, men det måste man ju, det är så mycket övningar. Men övningarna har gått ganska bra, säger Rönnholm.

En man håller ena foten på en papplåda på golvet. Bredvid en pojke som håller ena handen på lådan. På andra sidan av mannen en kvinna som lutar sig framåt och håller en mindre papplåda i händerna.
Pressbild. Morris och Leia är en hjärtlig berättelse som lämpar sig väl för barnfamiljer. På bild Lisa Taulio, Sam Sihvonen och Sebastian Rönnholm. En man håller ena foten på en papplåda på golvet. Bredvid en pojke som håller ena handen på lådan. På andra sidan av mannen en kvinna som lutar sig framåt och håller en mindre papplåda i händerna. Bild: Lasse Andersson/Henrik Zoom Photography Studio Strandvägen © 2019 teaterkonst,barnpjäser,ungdomspjäser,sam sihvonen

Också för Alma Nordqvists del har övningarna gått bra, även om tiden har varit knapp till skolarbete och kompisar.

- Jag har inte hunnit vara lika länge med kompisarna, men det är väl helt okej, säger hon.

Liknande personlighetsdrag

Både Rönnholm och Nordqvist har tidigare varit med i teaterföreställningar, men det här är första gången för dem som huvudrollsinnehavare.

Rönnholm beskriver Morris som en pojke som låter sin mamma bestämma det mesta i hans liv, något han inte känner igen sig i.

- Jag tycker nog om att bestämma själv, jag tycker om att ha kontroll över grejer, säger han.

Däremot kan Nordqvist identifiera sig ganska bra med Leia, eftersom bägge nämligen är envisa personer.

- Väldigt envisa, skrattar Nordqvist.

Teater är ett stort intresse för både Rönnholm och Nordqvist, och de blev båda tillfrågade av teaterskolans lärare om de ville vara med i föreställningen.

- Min dröm är att vara filmskådis, säger Nordqvist.

I övriga roller ser vi Sam Sihvonen, Lisa Taulio (även producent), Inger Helenius och Toni Lahtinen.

Föreställningen har premiär i PIUGs kultursal i Pargas på lördag 9.11.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland