Hoppa till huvudinnehåll

Nätanvändning med passagerarnas lösenord ledde till uppsägningsvåg på Finnair - minst 8 har fått gå

Finnair-flygplan på flygplats.
Finnair får kritik för uppsägningarna. Finnair-flygplan på flygplats. Bild: Lehtikuva Finnair

Avskedade Finnair-anställda förundrar sig över bolagets motiveringar till uppsägningarna. Åtminstone åtta kabinanställda vid Finnair har avskedats efter att de använt sig av passagerarnas wifi-lösenord för att komma ut på nätet under flygningarna.

De uppsagda hävdar att reglerna för lösenorden är otydliga och varierande – därför upplever de att de behandlats orättvist av sin arbetsgivare.

Totalt misstänks cirka 100 kabinanställda för att ha missbrukat passagerarnas lösenord. Yle har intervjuat fyra av de åtta uppsagda per telefon.

Uppsägningen föregicks inte av varning

En av dem undrar varför hen sagts upp medan en annan kollega bara fått en varning?

På Finnair säger man att de som avskedats har gjort sig skyldiga till mycket omfattande missbruk av lösenord, men specificerar inte närmare var gränsen går.

Kommunikationsdirektör Päivyt Tallqvist vid Finnair medger att det är sällsynt att anställda sägs upp utan att de fått varningar.

- Vi säger inte upp personal lättvindigt.

De uppsagda som Yle talat med säger att de inte hade varnats för nätanvändningen eller för några andra fel heller.

Passagerare och två flygvärdinnor inne i ett flygplan.
De uppsagda säger att de inte varnats Passagerare och två flygvärdinnor inne i ett flygplan. Bild: Arja Lento/Yle flygplan,flygresa

Kabinpersonalen: Oklara regler

Det tycks också råda stora olikheter i hur Finnairs ledning och de uppsagda ser på regelverket för nätanvändningen.

Tidigare hade kabinpersonalen tillgång till avgiftsfria wifi-lösenord under flygningarna, men enligt de uppsagda har praxis skärpts på senare tid. Ingen från ledningens sida har ändå gett några nya regler för nätanvändningen under flygningarna.

Men på Finnair är Päivyt Tallqvist av annan åsikt.

- Reglerna är tydliga. Passagerarna betalar för wifi-lösenorden, och de ska inte användas av personalen.

Reglerna är tydliga. Passagerarna betalar för wifi-lösenorden, och de ska inte användas av personalen.

Det är inte möjligt för kabinpersonalen att av misstag använda en passagerares inloggning – passagerarens namn och sittplatsnummer behövs.

Om nätförbindelsen används av någon i kabinpersonalen kan inte passageraren, som har betalat för sitt lösenord, komma in på nätet, förklarar Tallqvist.

Kabinpersonalen har en eget trådlöst nätverk under flygningarna. De anställda kan till exempel använda Whatsapp-tjänsten för att skicka meddelanden hem om att planet är försenat.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes