Hoppa till huvudinnehåll

NHL-kolumnen: Sju bröder vinner mästerskap – här är lagen med de bästa spelarna i sju avgörande roller

Bostonspelare firar ett mål i en klunga.
Boston har sju rätt, plus tilläggsnumren. Bostonspelare firar ett mål i en klunga. Bild: /All Over Press Boston Bruins

19 spelare: en målvakt, sex backar och tolv forwardar. Ett NHL-lags uppställning. Ungefär två tredjedelar av laget består av duktiga arbetshästar med kapacitet att vara storstjärnor i världens övriga hockeyligor. Framgången avgörs ändå av den återstående tredjedelens spetskompetens och balans – en vinnande trupp innehåller sju specifika huvudrollsinnehavare.

NHL-matcher ser allt som oftast verkligen jämna ut. Alla lag har tillräckligt med kunnande för att skapa anfallsspel som leder till farliga målchanser och i nästan match som match har båda lagen tillräckligt med vassa skott på mål för att vinna.

Att alla kan slå alla är ingen klyscha i NHL.

När så gott som varje liten hockeyknatte, oberoende av i vilket av land han spelar, uppger NHL som sitt mål, så är det inte att undra på att varenda ett av de 31 NHL-lagen kan välja och vraka bland den lilla hockeyvärldens talanger.

Ottawa Senators kanske förlorar majoriteten av sina matcher i NHL, men skulle nog göra en ganska övertygande säsong i vilken annan hockeyliga som helst.

Ändå är det i det långa loppet vissa NHL-lag som oftare än inte lyckas vända de till synes jämna matcherna till sin fördel. Granskar man de avgörande spelhändelserna lite noggrannare och söker gemensamma nämnare i segrarna så är det vanligtvis en handfull nyckelspelare som höjer laget.

Ett riktigt bra lag har vinnande spelare i olika nyckelroller. Undertecknad identifierar sju centrala roller i ett hockeylag som ämnar vinna Stanley Cup.

1. En jämn toppmålvakt, som inte spelar för mycket och är som bäst när det gäller.
2. Någonting fattas från anfallsspelet och powerplay utan en riktigt giftig spelskapande back.
3. Backtruppens Mozart behöver som sin motpol en smart och outtröttlig defensiv vakthund.
4. Förstacentern leder laget framifrån. Anger spelets flöde, skapar chanser, löser knutar.
5. Mittfilens vice vd, andracentern, avlastar maestron och tar på sig resultatansvar.
6. Någon måste fixa det: tända röda lampan. Målskytten är hockeyns gåtfulla segertalisman.
7. Rivjärnet. Vinnande lag behöver spelaren som får motståndaren att tappa greppet.

Vilka lag i dagens NHL har de bästa versionerna av dessa ”sju bröder” truppen? Här följer en genomgång av de tre lagen med mest kvalitet i de sju nyckelrollerna.

Dessutom föreslår jag några utmanare som är nästan där.

Tanken är alltså att då det blir dags för att vara bäst av sju, så vinner laget med de bästa sju.

Boston har sju rätt, plus tilläggsnumren

Den som följer med Boston Bruins matcher vet hur det ser ut då ett vinnarlags spelmässiga ryggrad är stark som stål. När Bruins spel flyter lämnar inte de sju nyckelrollerna mycket att önska. Det finns faktiskt reserver för vissa roller.

Tuukka Rask har bästa räddningsprocenten (92,22) och genomsnittet på insläppta mål (2,27) av alla aktiva målvakter. Genom alla tider är han tvåa efter Dominik Hasek (quanthockey.com). Ligans bästa aktiva målvakt med andra ord. Jaroslav Halak sköter om att Rask hålls fräsch.

22-årige Charlie McAvoy är redan den spelskapande ledaren i Bruins backtrupp, men först på väg mot sina år som världsback. Tillsvidare har sex år äldre Torey Krug varit effektivare och gjort tre raka säsongen med över 50 poäng. Två offensiva elitbackar är inte dåligt.

Kaptenen och världens bokstavligen största ishockeyspelare, Zdeno Chara, är den självklara mentala ledaren i defensiven. I praktiken är 23-åriga Brandon Carlo redan bättre på att göra livet svårt för motståndarens anfallare. Chara är ändå symbolen för att ingen djävel ska släppas över bron.

Om undertecknad nu var barn och spelade ishockey med kompisarna på hembyns frusna pöl, så skulle jag i mina fantasier vara Patrice Bergeron. Bruins förstacenter är så värdefull för sitt lag som en hockeyspelare kan bli.

Andracentern David Krejcis 73 poäng förra säsongen var en tangering av hans rekord. Smart, pålitlig och en av Bruins-spelarna som vann Stanley Cup 2011. Perfekt i sin roll.

David Pastrnak har de tre senaste skjutit 34, 35 och 38 mål. Som 23-åring är han precis på väg in i sina bästa år. I skrivande stund leder tjecken skytteligan med 15 mål på 15 matcher. Pastrnak gör mål på alla tänkbara sätt: långskott, styrningar, mellan benen, kliniska snärtar.

Brad Marchand är ligans näst obekvämaste spelare att möta. Vilket man inte skulle tro om en 175 cm kort spelare i NHL. Hans spelaridentitet är en verkligt stark blandning av absolut elitkunnande (= topp-6 i bästa Team Canada) och fullkomligt odrägligt närkampsspel kryddat med diverse svinaktigheter. Marchand driver motståndarna till vansinne – och gör därefter ett hattrick.

Washington bleknar inte i jämförelse med Boston

Tom Wilson är NHL:s fulaste fisk. Storstjärnor som oftast inte råkar ut för grova övergrepp är Wilsons favoritbyte. Och bjässen på 193 cm och 100 kg brukar sikta sin axel eller armbåge mot huvudet. Ur möjligast död vinkel. Ingen vill möta Wilson, som dessutom faktiskt kan spela hockey.

Förutom att Capitals har ligans otrevligaste rivjärn i sin trupp, så håller även ligans för närvarande överlägset effektivaste offensiva back till i Washington. John Carlson stod för 68 poäng säsongen 17/18 och ökade med två poäng 18/19. Med sina 7+16 på säsongens första 16 matcher är 29-åringen nu på väg i riktning mot Bobby Orr-planeten.

En orsak till Carlsons kanonsäsong är Michal Kempny. Tjecken som kom till Washington i februari 2018 har visat sig vara ett perfekt par för Carlson. Och Capitals defensiva klippa. Bland annat blockade han 135 skott säsongen 18/19 (37:a i NHL) och hans +24 var lagets bästa notering.

Aleksandr Ovetjkin kan vara tidernas bästa naturliga målskytt. Det finns inga dåliga målvakter eller träbocksbackar i dagens NHL, i praktiken alla mål kräver topprestationer. Att Washingtons nummer 8 kan skjuta mål nummer 700 (669 i skrivande stund) den här säsongen och faktiskt gjort 65 mål på 128 slutspelsmatcher är helt otroligt.

Capitals har egentligen två första centrar. Nicklas Bäckström och Jevgeni Kuznetsov har – förutom att åka fast i internationella hockeyturneringars dopningstester – även det gemensamt att båda två går otroligt bra ihop med Ovetjkin. Båda skulle även vara obestridliga första centrar i minst en tredjedel av ligans lag.

Mellan stolparna håller Braden Holtby ett fast tag om första spaden. Trettioåringen hör till den skaran keepers som bevisat att han kan ta ett lag hela vägen till Stanley Cup. Vezina priset år 2016 är kvalitetsstämpeln som gör honom till en av 2010 bästa NHL-målvakter.

Mästarnas sju grundstenar är skrovliga och slitstarka

St. Louis saknar kanske de där allra klarast lysande stjärnorna (grundseriestjärnorna?), men genomsnittliga densiteten på de sju kotorna i regerande Stanley Cup-mästarnas ryggrad är grym.

Och visst har Blues i sina led en riktigt klart lysande artist, som dessutom har födelsedag på luciadagen. Muskelknippet från Jaroslavl, Vladimir Tarasenko, är visserligen knappast medveten om ljusets fest, men ljuset som signalerar mål kan han minsann tända: 37, 40, 39, 33, 33 de fem senaste säsongerna. Och 11 i slutspelet på väg mot bucklan. Tyvärr långtidsskadad.

Ryan O’Reilly spelar oftast i Blues andra lina, men World Cup-vinnaren från 2016 är lagets ledande center. O’Reilly fick i juni Conn Smythe-priset som slutspelets bästa spelare och ett par veckor senare bockade han hem Selke Trophy för att ha varit grundseriens bästa tvåvägsforward.

Blues andra offensiva centervapen är Brayden Schenn, vars poängnoteringar är nästan som tagna från andra centerns handbok: 59, 55, 54. Plumpen i protokollet är 70-poängssäsongen 2017/18. 28-årige Schenn är en center som gärna tar avslut och har gjort 20 eller fler mål i fyra repriser.

St. Louis Blues är på sitt sätt ett enda stort rivjärn, men nog finns här också en riktig plågoande. Även den här killen håller till i första kedjan. David Perron är en mångsidig pest som varvar fina prestationer med att åka in i målvakten och dela ut olika former av tjuvnyp när spelet är avblåst.

Alex Pietrangelo är inte en som fastnar på highlights-snuttarna, men ändå en offensiv back av världsklass. Lagkaptenen agerar quarterback i första powerplayfemman och får både skott och passningar fram. Fanns med i Kanadas guldlag i OS 2014 och World Cup 2016, vilket säger det mesta. 29-åringen har överskridit 50 poäng tre gånger.

Tre år yngre Colton Parayko är 198 cm och 100 kg defensiv granit. Han blockade 127 skott säsongen 18/19, var lagets plus/minus-etta och spelade i snitt närmare 23 minuter per match. Kunnandet framhävs av att trots sin mörbultande fysik och det att över 53 procent av tekningarna som han är inne på tas i defensiv zon, så satt han utvisad i ynkliga 15 minuter förra säsongen.

Sist men definitivt inte minst: Jordan Binnington. Succékeepern kom från ingenstans vid årsskiftet 2018/19 och spikade igen. När han spelade sin första match i januari var Blues sist av alla ligan. När säsongens sista match var slutspelad var Blues sista laget att lämna isen.

Och inget tyder på minsta släng av andra årets syndrom. Blues leder västra konferensen och ”Winnington” håller ett fast grepp om första spaden. Åtta segrar på tretton matcher och en räddningsprocent på över 92 trots att han pepprats med fjärde mest skott i ligan.

Utmanarna – övriga lag med ryggraden i topptrim

Tampa: Vasilevskij /1 , Hedman /2, McDonagh /3, Stamkos /4, Point/5, Kutjerov /6, Paquette/7. Florida: Bobrovskij, Ekblad, Strålman, Barkov, Trocheck, Huberdeau, Boyle. Nashville: Rinne, Josi, Ekholm, Duchene, Johansen, Forsberg, Watson. Dallas: Bishop, Heiskanen, Lindell, Seguin, Hintz, Radulov, Perry. Carolina: Mrazek, Hamilton, Slavin, Aho, Haula, Svetjnikov, Staal.

Du kanske tycker att tanken om sju nyckelroller är rena rama smörjan. För mig kändes den här själv konstruerade checklistan med sju avgörande roller som en logisk förklaring till varför de senaste NHL-slutspelen sett ut som de gjort. Bedöm själv.

Tack för att du läste.

Källor: hockey-reference.com, foxsports.com, quanthockey.com, eliteprospects.com, nhl.com, wikipedia.org