Hoppa till huvudinnehåll

Radhus brann i Sibbo – en misstänkt greps redan under natten

Nedbrunnet radhus
Räddningsverket har rivit taket för att kunna släcka branden. Nedbrunnet radhus Bild: Yle/ Fredrika Sundén räddningsverk,bränder,radhus

Ett radhus med fem bostäder har brunnit i Nickby i Sibbo. Alla bostäder är så skadade att de inte längre går att bo i. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Larmet gick strax efter midnatt natten mellan torsdagen och fredagen.

– Branden spred sig till översta bjälklaget, säger jourhavande brandchef Timo Tuomainen till Yle.

Släckningsarbetet pågick i flera timmar. På plats fanns fem räddningsenheter.

– Vår uppgift var mestadels att förhindra att branden sprids till andra bostäder. Radhuset intill det här huset var inte i fara, säger Tuomainen.

En polispatrull anlände till platsen före brandkåren och fick ut invånarna i radhuset. Fyra personer hade andats in rök och en person fördes till sjukhus för kontroll.

Brandbil vid radhus
Eftersläckningsarbetet pågick in på morgontimmarna. Brandbil vid radhus Bild: Yle/ Fredrika Sundén bränder,räddningsverk,brandbilar

Östra Nylands polisinrättning misstänker att branden är anlagd.

En misstänkt gärningsman greps på brandplatsen genast under natten och är nu i förvar hos polisen. Fallet undersöks som grov skadegörelse.

Förundersökningsledare, kriminalkommissarie Markus Hammarström, säger till Yle Östnyland att polisen i det här skedet inte kan gå ut med mer detaljer om branden utan att äventyra förundersökningen.

Bråte framför nedbrunnet radhus
Stora delar av taket måste rivas. Bråte framför nedbrunnet radhus Bild: Yle/ Fredrika Sundén räddningsverk,bränder,radhus

Vid 5.30-tiden på morgonen sa jourhavande brandmästare Timo Tuomainen till Yle Östnyland att branden är släckt och att eftersläckningsarbetet pågår.

En lägenhet är totalförstörd i branden. De övriga lägenheterna har fått vattenskador på grund av att räddningsverket var tvunget att riva upp taket för att komma åt de eldhärdar som spridit sig till takkonstruktionerna.

Artikeln är uppdaterad kl. 05:30 med de senaste uppgifterna från Räddningsverket om att branden är släckt.

Artikeln är uppdaterad kl. 11:12 med mer uppgifter om att en person har gripits. Rubriken ändrades också.

Artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets artikel "Sipoon Nikkilässä palaa rivitalo" skriven av Ismo Savolainen.

Läs också