Hoppa till huvudinnehåll

Taket reparerades dagen innan olyckan - kan vara orsaken till branden i hälsovårdscentralen i Hangö

Hälsovårdscentralen i Hangö.
Både stadsdirektören och grundtrygghetsdirektören i Hangö berömmer Västra Nylands räddningsverk för snabbt och bra släckningsarbete. Hälsovårdscentralen i Hangö. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund Hangö,brand- och räddningsarbete,hangö hälsovårdscentral

Det kunde ha slutat riktigt illa när taket på hälsovårdscentralens tak i Hangö började brinna natten till fredagen (8.11). Brandorsaken utreds ännu, men kan bero på att man brände fast takfilt på torsdagen.

Västra Nylands räddningsverk lyckades få branden snabbt under kontroll under morgonen och förmiddagen. Både patienter och personal klarade sig oskadda. Nu utreds vad som orsakade branden.

Enligt kriminalkommissarie Mats Sjöholm på Raseborgspolisen finns det ingenting som tyder på att branden var anlagd.

brand i byggnad
Alarm om branden kom vid fyratiden på morgonen. Bilden är tagen vid halv sju då Yle Västnyland kom till platsen. brand i byggnad Bild: Sebastian Dahlström / Yle Västnyland,Hangö,eldsvådor,hangö hälsostation

Ett mindre läckage i taket lappades på torsdagen. På taket finns takfilt som bränns fast.

Det är möjligt att arbetena orsakade branden men brandorsaken kan inte bekräftas ännu, säger Sjöholm.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell tror att det finns ett samband mellan takarbetena och branden. Strandell var redan tidigt på fredagsmorgonen på plats utanför Hangö hälsovårdscentral.

Denis Strandell.
Inte det bästa sättet att börja en arbetsdag på, men Hangös stadsdirektör Denis Strandell berömmer räddningsverket för effektivt släckningsarbete. Denis Strandell. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund Hangö,brand- och räddningsarbete,Denis Strandell,hanko

- Branden har med stor sannolikhet uppstått i natt på grund av de takarbeten som utfördes i går, säger Denis Strandell.

Beredskapsplanen fungerade

Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander berättar att hon inte har haft full koll på vad allt som gjordes i hälsovårdscentralen på torsdagen, men hon vet att det har läckt vatten in i källaren och att det har funnits folk uppe på taket som har försökt hitta läckan.

Däremot konstaterar Kajander att både Västra Nylands räddningsverk och personalen på hälsovårdscentralen hade full koll från att branden upptäcktes.

- Allt har gått väldigt bra. Vi har en beredskapsplan och ett alarmschema vi alltid följer, säger grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander.

Elisabeth Kajander.
Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander är lättad över att de nyrenoverade delarna av hälsovårdscentralen klarade sig undan branden. Elisabeth Kajander. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund Elisabeth Kajander,Hangö,brand- och räddningsarbete,hanko

Hon berättar att räddningsverket genast tar kontakt med berörda tjänstemän på staden.

- Brandverket sköter sina åligganden och vi (staden) säkrar verksamheten eller flyttar på den. Till oss hör förstås också att informera allmänheten, förklarar Kajander.

Anhöriga till de personer som låg på bäddavdelningen har också informerats om branden och flytten av patienter till Raseborgs sjukhus. Totalt rörde det sig om tio patienter.

Bäddavdelningen i Hangö har totalt 25 platser, men platserna var inte fyllda.

Enligt chefsläkare Peter Braskén på Raseborgs sjukhus var det inga problem att ordna med platser för klienterna från bäddavdelningen på Hangö hälsovårdscentral.

Braskén säger att ingen var skadad och att transporten gick smidigt. Det fanns lediga platser på sjukhuset i Ekenäs.

Nyrenoverat, men inte i den del som brandhärjades

Hälsovårdscentralen i Hangö har nyligen renoverats. Tur i oturen är att de lokaler som renoverats klarade sig utan brand- och vattenskador. Det här gäller läkarmottagningen och rådgivningen.

- Företagshälsovården i flygeln är också intakt, säger Kajander och tillägger att det är den så kallade gamla sidan som drabbades av rök och vattenskador.

Hon uppskattar att så gott som all verksamhet i huset kan fortsätta som normalt på måndag. Staden uppdaterar läget på sin webbplats.

Oklart hur dyr branden blir

I nuläget är det omöjligt att uppskatta hur dyrt det blir att bygga upp de brandhärjade delarna av hälsovårdscentralen.

- Branden innebär förstås att en del av verksamheten begränsas en tid framöver och sedan tillkommer reparationskostnader och annat elände som följer med det hela, säger stadsdirektör Denis Strandell.

Brand på Hälsovårdscentralen i Hangö.
Brand på Hälsovårdscentralen i Hangö. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund Hangö,brand- och räddningsarbete,hangö hälsovårdscentral

Hangös stadsdirektör vill ändå lyfta fram det fungerande räddningsarbetet.

- Insatsen har förlöpt alldeles utomordentligt bra. Arbetsfördelningen var genast klar mellan räddningsverk och staden.

Efter att släcknings- och röjningsarbetet i Hangö hälsovårdscentral var över fortsatte tekniker från tekniska brottsutredningscentralen i Esbo att undersöka platsen tillsammans med räddningsverket.

Artikeln baseras på intervjuer gjorda av Sebastian Dahlström, Malin Valtonen och Johan Gullmets.

Artikeln uppdaterades 8.11 2019 klockan 14.05 med information om att så gott som all verksamhet i hälsovårdscentralen kan fortsätta som normalt på måndag.

  • Ministrarna i Ålands landskapsregering är utsedda

    De nio ministrarna presenterades på onsdagen.

    Ålands lantråd Veronica Thörnroos (C) presenterade de ministrar som ska sitta i hennes regering. Några politiska sakfrågor ville hon dock inte presentera än, utan väntar tills regeringsprogrammet är klart.

  • Arbetskonflikt under uppsegling också bland högre tjänstemän

    Övertidsförbud råder i en månads tid.

    Fackförbundet för de högre tjänstemännen YTN har utfärdat övertidsförbud inom vissa branscher för att sätta fart på kollektivavtalsförhandlingarna som har stampat på stället i flera veckor. YTN befarar att de bästa krafterna flyttar utomlands om inte lönerna höjs.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland