Hoppa till huvudinnehåll

Traficom: Posten måste fortsätta dela ut post till de mest trafikerade öarna fem dagar i veckan

En orange postvagn med texten "Posti" på skuffas av en orangeklädd brevbärare.
Enligt Traficom är inte Postens beslut i enlighet med postlagen. En orange postvagn med texten "Posti" på skuffas av en orangeklädd brevbärare. Bild: Aleksi Koskinen/Posten Posti (Estland),Postvagn,Posti Group Abp,Postiljon,brevbärare,post,posten

I våras meddelade Posten om ändringar i postutdelning i bland annat Åbo skärgård. Posten sade då att företaget börjar dela ut post till områden med förbindelsebåtsrutter och vissa postnummer endast en gång i veckan.

Det är möjligt att göra undantag från den utdelningen som avses i postlagen i fråga om hushåll som finns i svårtillgängliga skärgårds- eller ödemarksområden.

Enligt Traficom är inte Postens beslut i enlighet med postlagen. Beslutet skulle enligt Traficoms bedömning också drabba områden som inte är svårtillgängliga.

Merja Saari, biträdande direktör vid Traficom säger att det finns regler om vilka ställen som kan anses vara svårtillgängliga.

– Om det finns en regelbunden färjeförbindelse två gånger per dag eller oftare året om, kan ön inte anses vara svårtillgänglig. Postlagen möjliggör inte en avvikande utdelning till sådana skärgårdsområden, säger Saari.

Postens ändringar skulle ha drabbat 550 hushåll men på grund av Traficoms beslut kommer ändringen att gälla endast 170 hushåll.