Hoppa till huvudinnehåll

Ytterligare förseningar i samband med bygget av Olkiluoto 3

En röd skorsten står upp från de röda och vita byggnaderna på kärnkraftverket Olkiluoto 3.
Snart är den nya reaktorn i Olkiluoto färdig, trots år av förseningar. En röd skorsten står upp från de röda och vita byggnaderna på kärnkraftverket Olkiluoto 3. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Olkiluoto,Olkiluoto-3,Olkiluoto,Olkiluoto kärnkraftverk,kärnkraftverk,kärnkraft,elektricitet,elproduktion

Kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 ligger ytterligare sex veckor efter i tidtabellen. Byggandet av den tredje reaktorn inleddes 2005.

Enligt Industrins Kraft (TVO) är det leverantören Areva-Siemens som inte lyckats hålla en utlovad tidtabell. TVO skriver i ett pressmeddelande att projektet ligger efter med ytterligare sex veckor.

Enligt den ursprungliga planen skulle den tredje reaktorn i Olkiluoto i Euraåminne vara färdig 2009. Bland annat brister i kvaliteten och planeringen har lett till att bygget har försenats rejält.

Direktören för projektet, Jouni Silvennoinen säger i ett pressmeddelande att de är mycket nära att kunna starta reaktorn.

– Trots den nya förseningen är vi mycket nära att kunna installera bränslestavarna och starta reaktorn. För tillfället förbereder TVO att ansöka om tillstånd för att installera dem, säger Silvennoinen.

Areva-Siemens kommer i december att meddela när den nya reaktorn beräknas vara klar. Bolaget räknade i juli med att reaktorn ska vara klar att kopplas till det nationella elnätet i april 2020.