Hoppa till huvudinnehåll

Borgås satsning på gratis motion har förändrat Riikka Laines liv: ”Förut var jag ensam hemma, nu bokar jag kalendern full”

Riikka Laine står bredvid en björk och ler in i kameran. Höstlöv i bakgrunden.
Riikka Laine motionerar så gott som varje dag. Riikka Laine står bredvid en björk och ler in i kameran. Höstlöv i bakgrunden. Bild: Yle/Lone Widestam depression,Riikka Laine

För bara tre år sedan gjorde Riikka Laine ingenting. Hon var deprimerad och varken jobbade eller rörde på sig. Då hon sedan fick vattenlöpa, gå på gym och yoga gratis började hon må bättre.

Riikka Laines lägenhet är inredd med färggranna egengjorda tavlor. Tavlorna ger henne inspiration och energi.

- Förut låg jag bara på soffan. Jag orkade bara med det nödvändiga som att laga mat, duscha och städa.

Både läkare, familj och vänner sa att Laine skulle röra på sig, men det fungerade inte. Hon var för deprimerad och orkade inte.

- Två timmar, två dagar i veckan jobbade jag på församlingen, men för det mesta låg jag bara hemma i sängen.

Riikka Laine promenerar i parken bland orange höstlöv.
En daglig promenad gör susen. Riikka Laine promenerar i parken bland orange höstlöv. Bild: Yle/Lone Widestam Promenad,motion,höst,Riikka Laine

Beslutet om att verkligen ta tag i saken och börja motionera måste ändå komma från en själv, säger Laine.

- Men då många upprepar det tillräckligt många gånger och man märker att man inte mår bra, så måste man ta tag i det.

Då Laine fyllde femtio år började hon få krämpor lite här och där och insåg att hon måste börja sköta om sig själv.

- Jag tänkte att om jag inte börjar sköta om mig själv, röra på mig och äta smartare så kommer jag inte att fira mitt 60-års kalas.

Gratis motion via staden blev räddningen

Att Riikka Laine inte hade ett arbete komplicerade saken. Hon hade inga pengar att spendera på motion.

Till sist var det en vän som tipsade Laine om motions- och kulturpasset som Borgå stad delar ut och då blev det ändring på rutinerna.

Passet är gratis och delas ut till personer som är utanför arbetslivet.

- Motionspasset ändrade mitt liv. Jag tänkte att nu då jag har passet så måste jag använda det.

Vad är ett motions- och kulturpass?

  • Motions- och kulturpasset, eller LiiKu-verksamheten som det också kallas, är avsett för Borgåbor som står utanför arbetslivet.
  • Man kan delta i olika aktiviteter antingen avgiftsfritt eller mycket förmånligt.
  • För ett motions- och kulturpass betalar Borgå 100 € per användare.
  • Fick sin början 2015 på basen av respons från socialarbetare och socialhandledare.
  • Fortsatte 2016-2018 genom ett projekt som finansierades av social- och hälsovårdsministeriet.
  • Det finns en egen grupp på Borgå stad som koordinerar verksamheten. Gruppen består av vuxensocialarbetet, barn och familjetjänster samt kultur- och fritidstjänster.
  • Borgå vill trygga möjligheterna till hobbyer för personer från olika bakgrunder. Riktas särskilt till dem som löper risk för marginalisering eller sjukdom.
  • De som använder motions- och kulturpasset har inte längre lika stort behov av social- och hälsovårdstjänster. Genom att förebygga sparas det istället in på vårdkostnader.

Riikka Laine började gå på museer och testa olika motionsformer. Med motionspasset fick hon ett tio gångers kort till simhallen. Hon deltog också i yoga på en dansskola.

Riikka och fyra andra personer är i yogasalen. Det står på sina mattor i krigarpostion.
Riikka Laine yogar en gång i veckan. - Fast jag har en dålig dag så tänker jag att jag måste orka. Jag känner mig bättre när jag har gjort någonting. Riikka och fyra andra personer är i yogasalen. Det står på sina mattor i krigarpostion. Bild: Yle/Lone Widestam yoga,motion,Hobby,träning,Riikka Laine

Laine är bipolär vilket innebär att hon ibland kan vara deprimerad och ibland manisk. Då hon är deprimerad saknar hon energi och då hon är manisk är hon upprymd och energisk.

Nu då hon motionerar märker hon att hon ofta mår riktigt bra.

Gratis motion ger staden mer än det kostar

För några år sedan märkte Borgå att vuxna som är utanför arbetslivet också blir utanför hobbyverksamheten. Det var så motions- och kulturpasset fick sin början.

Först var motionspasset bara ett försök men nu då det har visat sig fungera och ge konkreta resultat så har det blivit bestående.

- Det är betydligt billigare för Borgå att dela ut motionspass är vad det kostar att vårda personer, berättar Sara Tallsten som är välfärdskoordinator.

Sofie och Sara sitter på huk och tittar in i kameran och ler. Massa orange löv i bakgrunden.
Sofie Björklund och Sara Tallsten har koll på motions- och kulturpasset. Sofie och Sara sitter på huk och tittar in i kameran och ler. Massa orange löv i bakgrunden. Bild: Yle/Lone Widestam socialarbetare,Sofie Björklund

Motionspassen kostar 42 000 euro i året för Borgå.

- Det är en väldigt liten summa jämfört med vad passen får till stånd, säger Tallsten.

”Jag gick ner i vikt och kunde skippa mediciner”

Att inte behöva betala för att motionera var det som behövdes för att Riikka Laine skulle komma igång.

Det var ändå inte genast som kärleken till träningen infann sig. Det tog tid innan det där välbehaget efter motionspassen, som alla pratar om, kom. Men nu njuter Laine av att vattenlöpa, gå på gym, yoga och promenera.

- Det att jag mår bättre motiverar mig. Och det gäller att kämpa!

En kalender där Riikka har ritat in en färgrann Mandala symbol i lila, rosa och turkost. Hon har också skrivit in texten "All we have is now!" med svart penna.
Riikka Laine följer noga med hur hon sover, äter och motionerar. -Jag planerar in vilka dagar jag ska röra på mig och vilken motionsform. Här har hon ritat månaden november i färggrann Mandala. En kalender där Riikka har ritat in en färgrann Mandala symbol i lila, rosa och turkost. Hon har också skrivit in texten "All we have is now!" med svart penna. Bild: Yle/Lone Widestam Mandala,Kalender,november,Riikka Laine

Laine har gått ner tjugo kilogram i vikt och skippat två olika blodtrycksmediciner.

- Jag mår mycket bättre. Mina släktingar märker det också. Förut var jag bara ensam hemma, nu bokar jag kalendern full.