Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonen avslutade EHT-turneringen med mäktig målkavalkad – chefstränaren ändå inte allt för självsäker med månader kvar till VM: ”Har en bra bit kvar”

Ronja Savolainen.
Ronja Savolainen. Ronja Savolainen. Bild: Tomi Hänninen Ronja Savolainen

I våras tog Damlejonen VM-silver på hemmaplan. Hur sannolikt är det att landslaget upprepar bragden i Kanada om fem månader? Jag kan inte ännu svara på det, säger chefstränaren Pasi Mustonen efter EHT-turneringen i Ryssland.

Ursprungligen var tanken att Damlejonen skulle möta Kanada och USA i Sverige för en träningsturnering i höst. Men då det svenska damlandslagets bojkott drog ut på tiden fick Finland nöja sig med att mäta sig mot i förhand sett svagare nationer i Ryssland.

Men med facit på hand kan det ha varit bättre.

Damlejonen inledde turneringen med två blytunga förluster. Men mot slutet fick man igång motorerna.

På lördagen avrundades turneringen med en imponerande 7–1-seger över Tyskland. Målskyttar för Finland: Matilda Nilsson, Minttu Tuominen, Sanni Hakala, Sanni Rantala, Petra Nieminen – och Susanna Tapani två gånger om.

– Resultatmässigt var den här turneringen en besvikelse, summerar Pasi Mustonen för Yle efteråt.

– Men vi har jobbat intensivt på vissa saker, som att spela i box play, och där gick vi framåt. Det kan vi vara nöjda med, fortsätter han ändå.

Kuoppala "blivit smartare"

Han får medhåll av Ida Kuoppala.

– Hur vi spelade i numerärt underläge är något vi måste ta med oss. Målskyttet var ett problem i början, men det började löpa på här mot slutet, säger Kuoppala.

På ett personligt plan kan Kuoppala, till vardags i NCAA och University of Maine, vara nöjd med sin insats i turneringen.

– Jag har lärt mig hur man spelar smartare. Vissa gånger räcker det till exempel med att spela via sargen istället för att vinga fram en passning, berättar hon.

Ida Kuoppala.
Ida Kuoppala. Ida Kuoppala. Bild: Suomen Jääkiekkoliitto porträtt,Ida Kuoppala

Spelet vid sargen är något också Ronja Savolainen lyfter fram.

– Vi måste spela smartare där. Vi var lite slarviga med det i de första matcherna, säger hon.

Savolainen fick dessutom debutera som forward under turneringen.

– Det var kul med en ny utmaning, men jag tror jag passar bättre som back, skrattar försvararen.

"Har fått in en femtekedja"

De unga förmågorna får i sin tur tummen upp.

– De är bra spelare och bra individer. De snackar mycket på isen och passar bra in i omklädningsrummet. Det är bra för oss gamla spelare också att se när de visar hur man ska spela, säger Savolainen.

Chefstränaren Mustonen är inte riktigt lika optimistisk.

– För att sammanfatta läget i jämförelse med hur det såg ut på VM i våras: vår andrakedja är borta och vi har istället fått in en femtekedja. Det handlar om unga spelare som kommer att bli toppspelare internationellt. Men det tar lite tid, förklarar Mustonen.

Pasi Mustonen under dam-VM 2019.
Pasi Mustonen. Pasi Mustonen under dam-VM 2019. Bild: Yle/Tomi Hänninen Finlands damlandslag i ishockey,Dam-VM i ishockey 2019,Pasi Mustonen

Ida Kuoppala tar inte heller något för givet. Åtminstone inte en plats i VM-truppen i april.

– Det är min första säsong i damlandslaget så vi får se.

Mustonen är inne på samma linje.

– Det är svårt att säga hurudana våra chanser där kommer att vara. Det är klart att vi har en bra bit kvar. Målet är att kämpa om en medalj, men hur sannolikt det är att lyckas med så tar vi först närmare.