Hoppa till huvudinnehåll

Kvaltrea och semifinalist efter fotogranskningsdrama – Jennie Lindvall imponerade då touren i supersprint på skidor gjorde debut

Världscupen på skidor kör igång om några veckor i Ruka. Men den internationella skidsäsongen tjuvstartade redan på lördag då touren i supersprint körde igång i Östersund. Med fanns en finländare: IF Åsarnas Jennie Lindvall.

Supersprint på skidor? Vad i hela fridens namn är det, var det säkert många som undrade inför skidsäsongen.

Tävlingsformatet med sprinttävlingar som är 100 meter långa är inte nytt, men i år tävlar man för första gången om titeln som mästare av supersprint i tourformat.

På lördagen körde den sex deltvälingar långa touren igång i svenska Östersund. Med fanns en finländare: IF Åsarnas Jennie Lindvall.

Lindvall imponerade redan i kvalet där hon var tredje snabbast av damerna. I försöksheatet, eller åttondelsfinalen, visade hon också framfötterna då hon gled över mållinjen som klar tvåa och avancerade till kvartsfinal.

Dubbla missar i starten

Där blev det dramatiskt. Lindvall missade i starten, men lyckades kämpa upp sig tillräckligt bra för att korsa mållinjen så gott som samtidigt som svenskan Emma Jönsson.

Efter en fotogranskning av målgången visade det sig att Lindvall faktiskt slutat tvåa i heatet – med fyra hundradelssekunder ner till trean Jönsson.

I semifinalen missade Lindvall dessvärre igen i starten och verkade dessutom tappa balansen då hon jagade tättrion. Endast de två bästa gick vidare till final.

Se video på Lindvalls lopp genom att klicka på artikelns huvudbild!

Norska segrar

Segern i damtävlingen gick till norskan Marte Nordlunde, som var drygt två tiondelssekunder snabbare än svenska tvåan Linn Sömskar. Lina Korsgren, likaså från Sverige, slutade trea.

Norsk seger blev det också i herrtävlingen, där Ludvig Jensen, även kallad "skidåkningens Usain Bolt", korsade mållinjen som etta närmast före Marcus Grate från Sverige och landsmannen Ragnar Bragvin Andresen.

Se video på finalerna här:

Touren fortsätter först den 10.1 med en deltävling i tyska Dresden.

Tävlingsprogram, touren i supersprint på skidor:

9.11. Östersund, Sverige
10.1. Dresden, Tyskland
24.1. Marcialonga, Italien
31.1. König Ludwig Lauf, Tyskland
12.3. Moskva, Ryssland
3.4. Ludde Open, Hafjell, Norge

Läs också

Nyligen publicerat - Sport