Hoppa till huvudinnehåll

Nytt namn anmält i kampen om Demokraternas presidentkandidatur: Mångmiljardären Michael Bloomberg anmälde sig i sista sekund

Michael Bloomberg
Bloomberg har inte fattat sitt slutliga beslut om att ställa upp i USA:s presidentval. Michael Bloomberg Bild: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL USA,Demokratiska partiet i USA,Presidentval i USA,Michael Bloomberg

Mångmiljardären och New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg har registrerat sig som kandidat i Demokraternas primärval i delstaten Alabama.

77-årige Bloomberg lämnade in sin anmälan bara några timmar innan deadline. Alabama är den första delstaten där tidsfristen för primärvalsanmälan går ut.

Trots att Bloomberg lämnade in sin anmälan har han inte gjort sitt slutliga beslut om att delta i kampen om att bli demokraternas nästa presidentkandidat som ska ställa upp mot den sittande presidenten, republikanen Donald Trump.

Bloomberg har också tidigare lekt med tanken att ställa upp i USA:s presidentval, men han har aldrig tidigare tagit de formella stegen som krävs för att ställa upp.

Trump välkomnar kampen med "lilla Michael"

USA:s sittande president Donald Trump som ställer upp för omval nästa år välkomnar en kamp med Bloomberg. Trump pikade Bloomberg framför pressen på fredagen innan Bloomberg hade lämnat in sin anmälan.

– Det finns ingen annan jag hellre tävlar med om presidentskapet än lilla Michael, säger Trump.

Enligt Trump saknar Bloomberg "magin att ta sig till vita huset".

– Han kommer inte att klara sig bra, men jag tror att han skadar Biden, sade Trump.

Beskrivs som moderat demokrat

Bloomberg beskrivs som liberal i frågor om klimat, abort, invandring och vapenkontroll. Däremot är han mer konservativ gällande ekonomi och lagövervakning.

Bloomberg är ursprungligen demokrat, men under sin tid som borgmästare i New York (2001-2013) har han också ställt upp som republikan. Det var först i fjol som han gick med i demokraterna igen.

Bloomberg har en förmögenhet som är värd omkring 52 miljarder dollar. Det är mer än 17 gånger mer än Trumps förmögenhet som räknas vara drygt tre miljarder dollar.

Bloomberg har jobbat inom bankvärlden på Wall Street före han skapade sitt finansiella medieimperium som bär hans namn.

Källor: The New York Times, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes