Hoppa till huvudinnehåll

Så trissar Airbnb upp priset på boende i Europa - "Jag vet inte vart jag ska ta vägen", säger Maria som hotas av att vräkas från sitt hem i Lissabon

Maria Joao Never fotograferad i lägenheten där hon bor i Lissabon.
Maria Joao Neves bor i en vacker men nedgången lägenhet i centrala Lissabon. Maria Joao Never fotograferad i lägenheten där hon bor i Lissabon. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal,Lissabon

I Portugal var hyrorna reglerade fram till år 2012, men sedan öppnades dörren för Airbnb. Nu går upp till 85 procent av Lissabonbornas inkomster till boende, och invånarantalet i staden minskar. Svenska Yle träffade Maria i Lissabon som hotas att vräkas från sitt hem.

Historia, kulinariska upplevelser, nöjen och ett benäget väder. Höstliga Lissabon lockar turister från alla delar av världen.

Hotellen är så gott som fullbokade när Svenska Yle besöker den portugisiska huvudstaden i mitten av oktober.

De hotellrum som återstår säljs för 200 euro per natt eller mer. Men det finns alternativ.

Onlinetjänsten Airbnb gör det möjligt för privatpersoner och företag att hyra ut rum på kortvarig basis.

Finländska turister trivs i höstvarm huvudstad

Finländska Merja Sandberg har tillsammans med två väninnor valt att hyra en lägenhet i centrala Lissabon via Airbnb.

- Det är en trevlig och rymlig bostad med nära till allt. Man kan laga mat själv eller äta ute i närheten, säger Sandberg.

Väninnan Mari Lassiharju berättar att det är första gången hon anlitat Airbnb.

- Det är en positiv upplevelse. Det har varit ett bra val för oss.

Merja Sandberg (t.v.) och Mari Lassinharju semestrar i höstvarma Lissabon. Sällskapet har ordnat sitt boende via tjänsten Airbnb.
Merja Sandberg (till vänster) och Mari Lassinharju semestrar i höstvarma Lissabon. Sällskapet har ordnat sitt boende via tjänsten Airbnb. Merja Sandberg (t.v.) och Mari Lassinharju semestrar i höstvarma Lissabon. Sällskapet har ordnat sitt boende via tjänsten Airbnb. Bild: Mikko Ahmajärvi Lissabon
Turist bär på två tunga väskor på en gata i Lissabons historiska centrum.
Många turister väljer ett kortvarigt hyreskontrakt istället för hotell. Turist bär på två tunga väskor på en gata i Lissabons historiska centrum. Bild: Mikko Ahmajärvi Lissabon,Portugal

Intresset för korttidsuthyrning ökar

Många turister väljer i dagens läge att boka sitt boende via tjänster för korttidsuthyrning.

Airbnb är inte den enda aktören på marknaden, men den i särklass mest dominerande.

Lissabon hör i sin tur till de europeiska storstäder där Airbnb fått det största genomslaget.

Kreditinstitutet Moody's uppskattar att det finns ungefär 30 Airbnb-bostäder per 1 000 invånare i Lissabon.

Det här är i linje med Amsterdam och Paris som hör till Europas mest besökta städer.

En spårvagn åker upp för en brant backe i Lissabons historiska centrum.
Cirka fem miljoner utländska turister besöker Lissabon årligen. Antalet väntas öka. En spårvagn åker upp för en brant backe i Lissabons historiska centrum. Bild: Mikko Ahmajärvi Lissabon
En medelålderspar och en äldre dam i rullstol tittar på ett skyltfönster med bostadsannonser i Lissabon.
Turismen har bidragit till att bostadspriserna i Lissabon skjutit i höjden. En medelålderspar och en äldre dam i rullstol tittar på ett skyltfönster med bostadsannonser i Lissabon. Bild: Mikko Ahmajärvi Lissabon,Portugal

Bostadsmarknaden går het i Lissabon

Årligen besöker ungefär fem miljoner utländska turister Lissabon. Allt tyder på att antalet turister fortsätter att öka.

Ökningen av turismen har gått hand i hand med ett allmänt ekonomiskt uppsving i Portugal: efter flera svåra år i samband med den europeiska finanskrisen har ekonomin börjat växa igen.

Tillväxten och det förbättrade sysselsättningsläget trissar upp priset på boende i Lissabon.

Popstjärnan Madonna och skådespelaren Michael Fassbender är exempel på kändisar som köpt fastigheter i Lissabon

Sedan 2013 då den ekonomiska svackan var som djupast har bostadspriserna i Lissabon stigit med över 30 procent.

I de mest eftertraktade områdena är kvadratmeterpriset i dagens läge 6 000 euro eller mer.

Ett program för att locka locka investeringar utanför EU - så kallade gyllene visum - har å sin sida bidragit till att trissa upp priserna på fastigheter ytterligare.

Lissabon har även blivit ett lockande objekt för filmstjärnor och musiker.

Popstjärnan Madonna och skådespelaren Michael Fassbender är exempel på internationella kändisar som köpt fastigheter åt sig i Lissabon.

En kvinna hänger upp tvätt på en balkong till ett gammalt hus i Lissabon.
Efterfrågan på fastigheter stöper om de traditionella kvarteren i centrala Lissabon. En kvinna hänger upp tvätt på en balkong till ett gammalt hus i Lissabon. Bild: Mikko Ahmajärvi Lissabon,Portugal

Fastighetsmarknaden ett lukrativt investeringsobjekt

De stigande priserna har gjort fastighetsmarknaden i Lissabon till ett attraktivt investeringsobjekt såväl för privatpersoner som för företag.

Många köper lägenheter i Portugal i hopp om stigande priser och en god avkastning i framtiden.

Beslutet att luckra regleringen av hyresmarknaden från och med år 2012 har bidragit till intresset att investera i fastigheter i Portugal.

Innan dess var hyrorna i Portugal reglerade. Det här ledde till att hyrorna i Lissabon hölls på en överkomlig nivå.

Nu strömmar pengarna in på fastighetsmarknaden

Samtidigt tilläts många byggnader förfalla då det inte fanns ett ekonomiskt intresse för hyresvärdarna att rusta upp gamla fastigheter.

Nu strömmar pengarna in på fastighetsmarknaden: gamla bostäder renoveras samtidigt som det byggs nytt runtom i Lissabon.

Men bostadsboomen har också en avigsida.

Maria Neves fotograferad vid ingången till rummet hon hyrt i centrum av Lissabon. Nu har de övriga hyresgästerna i lägenheten flyttat ut och Maria bor tillsvidare ensam kvar.
Maria lever på existensminimum i centrala Lissabon. Det här rummet hyr hon i andrahand. Men nu vill hyresvärden inte ha henne kvar. Maria Neves fotograferad vid ingången till rummet hon hyrt i centrum av Lissabon. Nu har de övriga hyresgästerna i lägenheten flyttat ut och Maria bor tillsvidare ensam kvar. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal,Lissabon

Vart ska jag ta vägen, undrar Maria

Maria João Neves har inte dragit nytta av det ekonomiska uppsvinget i Portugal. Hon lever på existensminimum och under osäkra omständigheter.

I snart sju år har hon bott som underhyresgäst i ett vackert men förfallet hus i centrala Lissabon.

Då den huvudsakliga hyresgästen avled tidigare i år meddelade ägaren till huset att underhyresgästerna inte längre är välkomna att stanna.

Men Neves vägrar att flytta. Hon hänvisar till att en stor del av lägenheterna i hennes hus står tomma och att hon inte har någon annanstans att gå.

Ett öppet fönster i Marias lägenhet. Utanför skiner solen.
Maria Neves bor i ett vacker med nedgånget hus i Lissabon. Tidigare var det fler som bodde i lägenheten, men nu bor hon ensam kvar. Ett öppet fönster i Marias lägenhet. Utanför skiner solen. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal,Lissabon
En bild föreställande en vägg i Maria Neves lägenhet. Målfärgen har flagnat vilket visar på behovet av att renovera lägenheten.
Lägenheten är nedgången och i behov av renovering. En bild föreställande en vägg i Maria Neves lägenhet. Målfärgen har flagnat vilket visar på behovet av att renovera lägenheten. Bild: Mikko Ahmajärvi Lissabon,Portugal

Oviss framtid för låginkomsttagare

Själv har Neves mindre än 200 euro per månad att röra sig med. Med en sådan inkomst är det omöjligt att hyra en bostad eller ett rum i dagens Lissabon.

- Om jag får en bostad är det på ett kort kontrakt. Efter det är jag i samma situation igen. Så jag behöver en kommunal lägenhet.

Maria frågar sig hur en vanlig invånare ska kunna klara konkurrensen med turister, Airbnb och institutionella placerare

Men andelen kommunala bostäder är mycket liten i Portugal. Endast några procent av lägenheterna är offentligt ägda.

Personer som hamnar i ett utsatt läge blir därför ofta tvungna att förlita sig på hjälp från släkt eller vänner.

Men Maria Neves har inga nära släktingar i Portugal som kan hjälpa henne. Hon är rädd för att hamna på gatan om hon blir vräkt från sitt nuvarande hem.

- Kanske hamnar jag på gatan där jag kommer att dö då jag blir åttio år.

Maria Neves fotograferad utanför ett hus där fönstren murats igen.
Maria Neves visar oss sina hemkvarter i Lissabon. Maria Neves fotograferad utanför ett hus där fönstren murats igen. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal,Lissabon

Omöjligt konkurrera med turister och investerare

Fram till år 2012 var hyrorna i Portugal reglerade. Då behövde man inte vara rik för att bo i ett bra område i Lissabon, berättar Neves.

Då regleringen slopades blev de gamla husen i innerstaden plötsligt attraktiva för investerare. Situationen har gynnat dem som äger fastigheter - men slagit hårt mot många hyresgäster.

Priserna är inte längre för människor som lever och arbetar i samhället― Rita Silva, sakkunnig

Nu är det omöjligt att som låginkomsttagare komma över en hyreslägenhet eller ett rum i centrala Lissabon, säger Neves.

Hon visar en målning hon gjort som föreställer ett Lissabon där innerstaden översvämmats av turister och där de lokala inte får plats i kollektivtrafiken eller på allmänna platser.

Maria Neves har målat en bild som föreställer ett Lissabon som översvämmats av turister.
Maria Neves har målat en bild som föreställer ett Lissabon som översvämmats av turister. Maria Neves har målat en bild som föreställer ett Lissabon som översvämmats av turister. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal,Lissabon

Neves frågar sig hur en vanlig invånare ska kunna klara konkurrensen med turister, Airbnb och institutionella placerare.

Ett gammalt hus med igenmurade fönsterluckor.
På många hus är fönstren igenmurade. Ett gammalt hus med igenmurade fönsterluckor. Bild: Mikko Ahmajärvi Lissabon,Portugal

Frivilliga hjälper nödställda invånare

Frivilligorganisationen Habita hjälper invånare i Lissabon som riskerar att hamna på bar backe.

- De som bor på hyra har aldrig haft chans att köpa sig en bostad eller anhålla om lån från en bank. De lever därför under ständigt hot om att vräkas, förklarar Rita Silva som är sakkunnig vid organisationen.

Enligt Silva vill många hyresvärdar göra sig av med gamla invånare som omfattas av de tidigare reglerna för hyresreglering med nya hyresgäster eller köpare som är beredda att betala marknadspris.

Det här innebär att hyresgäster som har ett fördelaktigt kontrakt på ett eftertraktat område lätt hamnar i kläm.

- Priserna är inte längre för människor som lever och arbetar i samhället. Nu säljs bostäderna i stället till investerare eller spekulanter.

Rita Silva från frivilligorganisationen Habita fotograferad vid en dörröppning i Lissabon.
Rita Silva hjälper invånare i Lissabon som hotas av vräkning. Rita Silva från frivilligorganisationen Habita fotograferad vid en dörröppning i Lissabon. Bild: Mikko Ahmajärvi Lissabon,Portugal

Lokala tvingas lämna Lissabon

Rita Silva hänvisar till en studie som visar att 85 procent av intäkterna bland dem som hyr en bostad i Lissabon går åt till att betala för boende.

Det här har lett till att många lokala lämnat Lissabon. Sedan 2011 har invånarantalet i Lissabon minskat en aning på grund av utflyttning.

Jag vill inte lägga ansvaret för bostadsfrågan på en turist som endast besöker staden― Rita Silva, sakkunnig

Många av dem som flyttar ut bosätter sig i någon av de närbelägna städerna där det är billigare att bo. Alla lyckas ändå inte etablera en dräglig tillvaro, påpekar Silva.

- Det växer också fram områden med tillfälliga bostäder, vilket är något vi inte vill uppleva igen under detta århundrade.

Trångboddhet är en annan konsekvens av bostadsproblemet, berättar Silva.

Flygblad med budskap har limmats vid ingången till frivilligorganisationen Habita i Lissabon.
"Ni semestrar, vi vräks. Stoppa Airbnb" förkunnar det här flygbladet vid ingången till frivilligorganisationen Habitas lokal i Lissabon. Flygblad med budskap har limmats vid ingången till frivilligorganisationen Habita i Lissabon. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal,Lissabon

Traditionella stadsdelar förlorar sin karaktär

Då bostadsområden töms på sina ursprungliga invånare ändrar också deras karaktär, påpekar Silva.

- Det finns kvarter i Lissabon där över 50 procent av husen hyrs ut via Airbnb.

- Airbnb är inte länge något som en familj ägnar sig åt för att hyra ut ett extra rum utan det handlar om investerare som köper upp fastigheter och omvandlar hyresbostäder till turistlägenheter.

Samtidigt finns en risk för att Lissabon förlorar det som gör staden unik, då många av de ursprungliga invånarna tvingas lämna staden, säger Silva.

Estniska bildkonstnären Anne Laidam ställer ut sina verk vid en utsiktsplats i Lissabon.
Estniska bildkonstnären Anne Laidam har bott i Lissabon i tjugo år. Hon berättar för Svenska Yle att hon överväger att flytta eftersom det blivit så dyrt att bo i staden. Estniska bildkonstnären Anne Laidam ställer ut sina verk vid en utsiktsplats i Lissabon. Bild: Mikko Ahmajärvi Lissabon,Portugal

Ansvaret ligger inte hos den enskilda turisten

Rita Silva betonar att hon inte är mot turism i sig. Näringen skapar arbetstillfällen och tillväxt vilket Portugal behöver.

Hon vill inte heller lägga ansvaret för de problem som förekommer på den enskilda besökaren.

- Jag vill inte lägga ansvaret för bostadsfrågan på en turist som endast är på besök i staden. Jag är mer fokuserad på de strukturella problemen.

Enligt Rita Silva borde pengarna som turismen för med sig användes för att bygga förmånliga bostäder.

Hon hoppas också att staden sätter gränser för företag som ägnar sig åt korttidsuthyrning.

Inget ser ändå ut att kunna stoppa flödet av turister till Lissabon. Staden besöks av närmare 5 miljoner utländska turister per år, och antalet väntas öka.

Turister med kameror fotograferar en spårvagn i Lissabon.
Lissabon hör till de mest populära resmålen i Europa. Turister med kameror fotograferar en spårvagn i Lissabon. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal,Lissabon
En brant backe med en spårvagn och många turister i förgrunden.
Strömmen av turister väntas öka under de närmaste åren. En brant backe med en spårvagn och många turister i förgrunden. Bild: Mikko Ahmajärvi Lissabon,Portugal

Text: Rikhard Husu
Bild: Mikko Ahmajärvi