Hoppa till huvudinnehåll

Segersviten över efter dramatisk kvittering – Tjeckien slog Lejonen på straffar: ”Motståndaren straffade oss för ett dåligt byte"

Med drygt en minut kvar av den tredje perioden såg Finland ut att ta sin andra seger på lika många försök i Euro Hockey Tour-turneringen i Helsingfors. Men då kvitterade tjeckerna – och fixade sedan segern efter straffar.

Det var kul så länge det varade. Lejonen har förlorat en ishockeymatch för första gången sedan gruppspelet i ishockey-VM. På lördagen var Tjeckien starkare med 3–2 efter straffar.

Det var ändå Lejonen som inledde starkare. Matchens första mål kom först i den andra perioden då Juho Lammikko kämpade in 1–0-målet på passning av Ville Pokka och Kristian Kuusela.

Pokka var framme i början av den tredje perioden igen då han satte ett skott på mål som Sakari Manninen sedan pangade in returen på.

Det målet gav Finland en 2–1-ledning efter att tjeckerna kvitterat två minuter före den andra periodpausen.

Men inte heller den här ledningen varade hela vägen. Med 70 sekunder på klockan missade Lejonen totalt med ett kedjebyte – och tjeckerna tog vara på läget. 2–2 och matchen gick till förlängning.

– Synd att de kvitterade. Vi gjorde ett dåligt byte och motståndaren straffade oss för det, summerar Jukka Jalonen i Yles tv-intervju efter matchen.

"Vi gjorde mål som man ska"

Förlängningen bjöd inte på några fullträffar. Marko Anttila var närmast av näta av finländarna då han i den sista minuten avfyrade ett oerhört tungt slagskott som ändå missade buren. I nästa sekvens kom en tjeckisk forward halvt igenom och satte pucken i ribban.

I straffläggningen var Kärpäts Jakub Krejcic den enda som lyckades näta och Tjeckien tog segern.

– Killarna gav nog sitt allt. På torsdagen mot Ryssland var vi effektiva i power play, nu var vi inte det. Men vi gjorde mål som man ska. Satte puckar på mål och krigade in dem, summerar Jalonen.

EHT-turneringen i Helsingfors avrundas på söndag med en traditionsenligt match mot Tre Kronor för Lejonens del. Matchen kör igång klockan 17.30 och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Straffdrama avgjorde också matchen mellan Ryssland och Sverige

Johan Garpenlövs inledning på sejouren som chefstränare för Tre Kronor har inte varit någon dans på rosor. På lördagen åkte Sverige på ett nytt bakslag – den här gången mot Ryssland.

Men svenskarna visade ändå kämpaglöd. Det stod 0-2 på tavlan efter den första perioden och trots upprepade kallduschar fram till den tredje perioden höll Tre Kronor sig med i fajten.

Landslagsdebuterande Niklas Hansson satte 4-4-målet i tredje och förde samtidigt matchen till förlängning. Där blev det inte några mål – och i straffläggningen var Ryssland vassare.

– Vi visar ändå prov på bra karaktär, säger Hansson efteråt för SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport