Hoppa till huvudinnehåll

Sören Olsson hoppas också mammor och pappor läser böcker - författaren bakom Sune besökte Snappertuna skola

Författaren Sören Olsson tillsammans med elever vid Snappertuna skola.
Författaren Sören Olsson besökte årskurs 3-6 i Snappertuna skola. Författaren Sören Olsson tillsammans med elever vid Snappertuna skola. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Sören Olsson,snappertuna skola

Eleverna i Snappertuna skola i Raseborg är hjältar när det gäller läsning. Så gott som alla barn har läst en bok den här veckan.

En delorsak kan vara Barnens och de ungas bokkalas som ordnas av Västnyländska kultursamfundet i samband med Bokkalaset.

Det innebär bland annat att en mängd olika författare besöker de svenska skolorna i Raseborg. Snappertuna skola gästades på torsdagen (7.11) av den svenska författaren Sören Olsson.

Tillsammans med sin kusin Anders Jacobsson skriver Olsson bland annat böckerna om Sune, Bert och Håkan Bråkan.

Bland eleverna i Snappertuna skola är särskilt Sune en välbekant filur.

Folkkära karaktärer

Böckerna har sålts i tolv miljoner exemplar i över trettio olika länder. Filmerna om Sune har också blivit riktiga publiksuccéer.

Olsson åker ofta ut på skolbesök - och de fungerar också som inspiration när han sätter sig ner vid skrivbordet.

- Väldigt mycket jag skriver om är min egen barndom och naturligtvis också möten med läsare i alla åldrar, säger han.

Inget märkligt yrke

Olsson vill gärna avdramatisera yrket som författare.

- Förhoppningsvis finns det många framtida kolleger här i klasserna som jag kan inspirera till ett eget skapande, säger han och tillägger att det faktiskt var en slump som gjorde att han själv blev författare.

- Det var inte så att jag ville bli författare. Jag gjorde radioprogram och sedan råkade det sig att det blev böcker av mina radioprogram. I dag är jag tacksam för det, säger han och ler.

Själv fick han upp ögonen för ordens betydelse när han började skriva texter till sin musik.

Läsande förebilder

I dag pratas det mycket om att barn (och vuxna!) läser för lite och att det får konsekvenser för skolgången och förmågan att uttrycka sig.

Som författare vill Olsson vara en läsande förebild och hoppas att både pappor och mammor där hemma också med sitt eget exempel förmedlar att läsning är viktigt.

Det är coolt att läsa böcker. Man får ett bättre språk och en bättre förståelse för sin omvärld― Sören Olsson

Olsson tycker ändå inte att vi ska se konkurrensen från smarttelefoner, datorer och konsolspel som enbart en fiende till läsningen.

- Det digitala kan vara ett hjälpmedel till att man läser mer och läser bättre, säger han och lyfter fram innehållet i böckerna i stället.

- Man missar något om man inte läser och tar del av den litterära världen.

Sune blir censurerad

För Sören Olsson och hans kusin Anders Jacobsson har författaryrket varit en lyckträff. Nya böcker och filmer kommer på löpande band och översätts till en mängd olika språk.

Nästa år ges bland annat tio av Suneböckerna ut i Kina.

- I Kina vill de gärna censurera. Man får inte prata om pussar och kramar men de vill ändå ge ut Sune. Vete fasen hur de har tänkt få till det, skrattar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland