Hoppa till huvudinnehåll

Bolivias president Evo Morales avgår

Bolivias president Evo Morales under en presskonferens i Palacio Quemado i La Paz 20.10.2019.
Bolivias president Evo Morales under en presskonferens i Palacio Quemado i La Paz 20.10.2019. Bolivias president Evo Morales under en presskonferens i Palacio Quemado i La Paz 20.10.2019. Bild: EPA-EFE/MARTIN ALIPAZ Bolivia,presidentval,Evo Morales

President Evo Morales meddelar att han avgår. Han kom med beskedet i boliviansk tv i dag. Tidigare i dag uppmanade militären honom att lämna sin post för att säkerställa stabiliteten i landet.

Innan Morales hade hunnit avsluta sitt uttalande tutade bilförare i La Paz och i andra städer. Folk strömmade ut på gatorna för att fira, använde smällare, sköt fyrverkerier och viftade med Bolivias flaggor.

Bolivia har lamslagits av protester ända sedan presidentvalet den 20 oktober, efter anklagelser om valfusk. Morales meddelade tidigare i dag att han går med på att hålla nyval.

Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS publicerade i dag en preliminär rapport enligt vilken valet inte gick rätt till och att man borde hålla nyval.

Morales motkandidat i valet i oktober oppositionsledaren Carlos Mesa sade i dag att OAS-rapporten avslöjade omfattande fusk och att Morales inte ska kunna ställa upp i valet.

Morales har varit landets president sedan 2006.

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC