Hoppa till huvudinnehåll

Bolivias president Evo Morales utlovar nyval efter kritisk rapport - internationella granskare hittade tecken på "tydlig manipulation"

Bolivias president Evo Morales 9.10.2019
Ursprungsbefolkningens ledare Evo Morales har varit Bolivias president sedan 2006. Bolivias president Evo Morales 9.10.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Evo Morales,Bolivia,protester,demonstration,presidentval

Bolivias president Evo Morales har utlovat ett nytt presidentval efter flera veckor av våldsamma protester, strejker och vägblockader. Det här beskedet kom strax efter att en preliminär rapport släpptes av den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS, som granskat valet.

Landet har lamslagits av protester ända sedan presidentvalet den 20 oktober, efter anklagelser om valfusk.

Morales har hittills förnekat anklagelserna och ignorerat kraven på avgång. Han säger nu att han går med på nyval för att "minska på spänningen" i landet.

Morales lovar också att byta ut medlemmarna i landets valkommitté, som har fått stor kritik efter valet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters, säger oppositionskandidaten Carlos Mesa att Evo Morales inte borde få ställa upp som kandidat i det nya presidentvalet. Protestledaren Luis Fernando Camacho kräver att Morales ska avgå.

OAS hittade tecken på "tydlig manipulation"

Morales valdes till Bolivias president redan i presidentvalets första omgång i oktober. Hans stöd steg plötsligt väldigt snabbt under rösträkningen, vilket väckte misstankar om valfusk.

Bolivias valkommitté förklarade Morales som segrare, men hans motkandidat, före detta president Carlos Mesa, gick inte med på att godta resultatet.

OAS har nu meddelat att man vill att valresultatet annulleras och ett nytt val ordnas under uppsikt av en ny valkommitté, så fort det här är möjligt.

Organisationen kom fram till det här efter att ha funnit tecken på "tydlig manipulation" i det digitala röstsystemet i så pass stor utsträckning att det måste undersökas av den Bolivianska staten.

Protester i Bolivia 9.10.2019
En del av polisen i Bolivia har vänt sig mot Morales och flera poliser deltog i demonstrationerna mot regeringen i staden La Paz i Bolivia fredagen den 9 november. Protester i Bolivia 9.10.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Bolivia,protester,Evo Morales
Protester i Bolivia 9.10.2019
I La Paz har polisen övergett centrum där både Plaza Murillo-torget och presidentens palats är belägna. Protester i Bolivia 9.10.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Bolivia,protester,Evo Morales

Protesterna har trappats upp under helgen

Minst tre personer har dödats och hundratals personer har skadats sedan protesterna började efter presidentvalet.

Den här helgen har protesterna trappats upp ytterligare och två statsägda radio och tv-kanaler har stormats av demonstranter.

Demonstranter har också bränt ner kommunrepresentanters hem och, enligt Morales, även hans systers hem.

Finska Missionssällskapet evakuerar sin personal

Finska Missionssällskapet informerade tidigare under dagen att de så fort som möjligt evakuerar sin personal som är bosatt i Bolivia.

- Situationen i Bolivia är väldigt explosiv och risken för våld är hög. Därför är det nu bestämt att vår personal ska evakueras så fort som möjligt. Två av våra anställda flyger förhoppningsvis till Finland redan i dag, och en ska enligt planerna åka till Bogota i Colombia för att kunna fortsätta sin volontärarbetsperiod, säger Missionssällskapet direktör Rolf Steffansson.

Källor: Finska Yle, Reuters, BBC