Hoppa till huvudinnehåll

Malajiska kvinnor gör bäst i att lyda - fundamentalistisk islam vinner mark i Malaysia

En grupp muslimska flickor i Malaysia poserar för kameran och gör segertecken med fingrarna.
En grupp studerande på utflykt poserar gärna. I deras generation täcker så gott som alla kvinnor sitt hår med en duk. En grupp muslimska flickor i Malaysia poserar för kameran och gör segertecken med fingrarna. Bild: Björn Ådahl \ Yle Malaysia,islam,religioner,kvinnobilden,kvinnor

Det mångkulturella Malaysia var länge känt för att landets muslimska majoritet utövade en moderat och tolerant form av islam. Nu vinner fundamentalistiska inriktningar snabbt terräng, och i samma veva försvagas kvinnornas ställning.

Georgetown, Malaysia

Engelskläraren Ramlah Hamid beskriver sig själv som en from muslim. Hon är också en beundrare av organisationen Sisters in Islam (SIS) som stöder muslimska kvinnor i Malaysia.

- I dagens Malaysia är det nödvändigt att det finns en sådan organisation. SIS förargar patriarkaliska män genom att kämpa för jämlikhet och rättvisa, förklarar hon.

Ramlah är besviken på resultaten av en undersökning som SIS nyligen har låtit genomföra. Hon säger att den visar att en stor del av de muslimska kvinnorna blir allt mer underdåniga.

- Jag kan inte förstå varför många kvinnor anser att en man har rätt att prygla sin hustru bara för att hon inte håller upp dörren åt honom. Sådana attityder har inget att göra med islam, säger Ramlah.

En muslimsk kvinna i Malaysia tittar leende in i kameran.
Ramlah Hamid anser att alltför få kvinnor nuförtiden står på sig. Hon ogillar dagens patriarkaliska samhälle. En muslimsk kvinna i Malaysia tittar leende in i kameran. Bild: Björn Ådahl \ Yle Malaysia,islam,religioner,kvinnobilden,kvinnor

Obligatoriska samlag

Enligt undersökningen upplever största delen av de muslimska kvinnorna att det är deras plikt att alltid lyda sina män. Om de inte gör det kan de inte vara en ”god hustru”.

Majoriteten av kvinnorna tycker att en hustru är olydig till exempel ifall hon lämnar sitt hem utan mannens samtycke. Det samma gäller för hustrur som inte vill ha samlag med sin man.

Mer än 20 procent av kvinnorna anser att mannen i sådana fall har rätt att prygla hustrun. De övriga säger att mannen bör tillrättavisa sin hustru muntligt.

Av undersökningen framgår det också att kvinnorna ställer sig klart mindre negativt än förr till att männen har fler än en hustru. Månggifte är tillåtet inom Malaysias muslimska befolkning, men för bara ett par decennier sedan var det sällsynt att männen skaffade sig fler än en hustru.

Ovanligt kontrastrikt samhälle

Knappt 60 procent av det mångkulturella Malaysias invånare är muslimska malajer. Drygt 20 procent är kineser, tolv procent hör till ursprungsfolk som har omvänt sig antingen till islam eller kristendomen och sju procent är indier.

Drygt 60 procent av landets 31 miljoner invånare muslimer. Idag utövar de malajiska muslimerna i regel en klart mer renlärig form av sin religion än ursprungsfolken som har omvänt sig till islam.

De kinesiska och indiska minoriteterna har hållit fast vid sin ursprungliga kultur. Flertalet av kineserna och indierna bor i de största städerna där kineserna kontrollerar en oproportionerligt stor del av det privata näringslivet.

I städerna lever malajerna, indierna och kineserna sida vid sida. Det betyder att stadsbilden är färgstark och kontrastrik.

De flesta av de malajiska kvinnorna klär sig i vadlånga dräkter och täcker sitt hår med en duk. I synnerhet unga kinesiska kvinnor föredrar däremot korta kjolar eller kortbyxor, och många använder åtsittande t-tröjor eller skjortor.

Extremt blir normalt

En av Malaysias mest framstående sociala aktivister och kvinnosakskämpar, Marina Mahathir, säger att undersökningsresultaten är väntade. Hon är den nuvarande premiärministerns, den 94-åriga Mahathir Mohamads dotter, och under årens lopp har de ofta varit av olika åsikt i samhälleliga frågor.

- Många företeelser som förr ansågs vara extrema framställs nu som något som är normalt. Ingen täcktes till exempel prata öppet om månggifte, men nu skryter män om att de har så och så många hustrur, sade hon i ett tal i samband med att undersökningen offentliggjordes.

En medelålders kvinna från Malalysia leende, klädd i jeansskjorta.
Marina Mahathir, dottern till Malaysias premiärminister, har ofta varit av olika åsikt än sin far i samhälleliga frågor. En medelålders kvinna från Malalysia leende, klädd i jeansskjorta. Bild: EPA/All Over Press Malaysia,Marina Mahathir
En äldre malaysisk man i rutig skjorta.
Malaysias premiörminister Mahathir Mohammad firar självständighetsdag den 31 augusti 2019. En äldre malaysisk man i rutig skjorta. Bild: All Over Press Malaysia,islam,religioner,kvinnobilden,kvinnor,Mahathir bin Mohamad

Marina Mahathir påpekade också att flertalet av de muslimska kvinnorna idag upplever att det är självklart att de måste täcka sitt hår med en duk. För bara två generationer sedan var det ovanligt att malajiska kvinnor täckte håret.

- Fler och fler kvinnor bär dessutom en slöja framför ansiktet. Det är inte en malajisk sed, konstaterade Mahathir som liksom sin mor aldrig täcker sitt hår med en duk.

Kritiseras ifall de klär sig fel

Undersökningen visar att många kvinnor upplever att de utsätts för stark press att framstå som fromma muslimer. Det gäller både för klädseln och beteendet.

- Nästan 80 procent sade att det är viktigt att de inte avviker från andra muslimska kvinnor. 60 procent erfar att de ständigt övervakas och att de kritiseras ifall de klär sig på fel sätt, konstateras det i SIS:s sammandrag av undersökningen.

En muslimsk familj poserar för en kamera klädda i oranget med påklistrade leenden.
Modeller poserar för en fotograf som en perfekt muslimsk familj. Flickorna börjar vanligen täcka sitt hår när de kommer upp i skolåldern. En muslimsk familj poserar för en kamera klädda i oranget med påklistrade leenden. Bild: Björn Ådahl/Yle Malaysia,islam,religioner,kvinnobilden,kvinnor

Engelskläraren Ramlah Hamid säger att hon känner igen det fenomenet.

- I min skola täcker alla muslimska lärarinnor sitt hår med en duk. Jag upplever att det skulle vara otänkbart att inte göra det, berättar hon.

Renläriga skolor sponsras av gulfstater

SIS uppmanar nu regeringen att skrida till åtgärder för att försätta kvinnan och mannen i en jämlik ställning inom äktenskapet. Organisationen har också länge krävt att man inför lagar som skyddar kvinnorna mot övergrepp.

- För närvarande gör en man som våldtar sin hustru sig inte skyldig till ett straffbart brott. Det är ett missförhållande som måste korrigeras, heter det i en av SIS:s skrivelser.

Många malaysier anser att det är makthavarna som har gett upphov till islamiseringen. Ända sedan början av 1980-talet har de av politiska skäl närmat sig konservativa muslimska ledare och gjort dem allt mer inflytelserika.

Samtidigt har det grundats en massa religiösa skolor i synnerhet på landsbygden som huvudsakligen befolkas av de muslimska malajerna. Största delen av de här skolorna finansieras av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, och de undervisar en renlärig form av islam som kraftigt avviker från den som malajerna traditionellt har utövat.

SIS: En nagel i ögat på makthavarna

Sisters in Islam (SIS) grundades av sju framstående muslimska kvinnor år 1988. Islamiseringsprocessen hade då kommit igång, och grundarna ansåg att det var nödvändigt att det fanns en organisation som försvarade kvinnornas rättigheter.

Efter det ledde aktivisten Zainah Anwar SIS i drygt tjugo år. Hon beskriver sig som en muslimsk feminist.

SIS motsätter sig i synnerhet månggifte, barnäktenskap och moralisk övervakning av den muslimska befolkningen. Organisationen är också inriktad på att hjälpa kvinnor som har utsatts för våldsamma övergrepp.

SIS erbjuder gratis juridisk rådgivning i bland annat skilsmässofrågor. I Malaysia behandlas skilsmässor inom muslimska familjer i särskilda muslimska domstolar som ibland beskylls för att vara på männens sida.

Under det gångna decenniet har SIS också engagerat sig i kampen för demokrati. Kampen utmynnade i att den rekordartat korrumperade koalitionen som hade styrt Malaysia ända sedan självständigheten år 1957 i fjol för första gången förlorade ett parlamentsval och hamnade i opposition.

Läs också