Hoppa till huvudinnehåll

Nyförvärvet från Sverige ska försöka täta det läckande TPS-försvaret

Christoffer Persson.
På meritlistan har Christoffer Persson bland annat två SM-guld med Frölunda och HV71. Christoffer Persson. Bild: Simone Syversson/Stella Pictures/All Over Press Christoffer Persson

På fredagen blev det klart att liganästjumbon TPS lånar in Christoffer Persson av den svenska SHL-klubben HV71.

Persson kommer till Åbo på måndag och gör sitt första träningspass med TPS på tisdag. Med sina 192 centimeter och 100 kilo ska 34-åringen från Sverige främst stärka Åboklubbens försvarsspel.

– Absolut. Det är det som är tanken och det är det som är lite av mitt signum. För min del känns det bra att komma in i det här läget efter ett serieuppehåll och när laget precis har fått in en ny tränare.

– Jag kommer till ett lag som har gått lite tungt, som behöver lite defensiv och lite tyngd. Det är klart att laget har större ambitioner än att ligga i botten av ligan

Persson kommer till ett TPS som hittills har släppt in 63 mål på 19 spelade ligamatcher.

– Jag kommer till ett lag som har gått lite tungt som behöver lite defensiv och lite tyngd. Det är klart att laget har större ambitioner än att ligga i botten av ligan.

Backen är hockeyfostrad i Göteborg och Frölunda, men kommer närmast från Jönköpingsklubben HV71.

– Det ska bli jätteroligt att komma till TPS och Åbo. Att bli utlånad och få spela lite matcher var ett önskemål från min sida. Förra säsongen blev jag skadad och i år har det varit lite fram och tillbaka, så det känns väldigt kul att det här gick att lösa.

Hoppa över Twitterpostning

På sina 356 SHL-matcher har han mäktat med 47 poäng. Hittills den här säsongen har han dock bara spelat sju matcher för HV71 i SHL.

– Den här säsongen har det blivit lite mindre speltid för min del, så därför känns det här lånet som en smidig lösning. Dels att få komma till en ny liga och dels att få komma till TPS som är en väldigt anrik klubb.

På meritlistan har han bland annat två SM-guld med Frölunda och HV71. Persson var även med när Frölunda vann Champions Hockey League 2016.

Christoffer Persson.
Christoffer Persson när det begav sig för Frölunda. Christoffer Persson. Bild: imago/Kamerapress/All Over Press Christoffer Persson

Han beskriver sig som en back som sätter det hårda jobbet främst.

– Jag ger hundra procent varje kväll. Jag spelar också enkelt med enkla pass. Jag är bra i boxplay och gillar att spela i den spelformen. Jag har också fått vara med och vinna mycket, då jag har spelat i många bra klubbar i Sverige.

Vad vet du om TPS och spelartruppen?

– Jag har spelat lite med TPS Henrik Larsson i Karlskoga för några år sedan. Jag känner också till de andra spelarna som har spelat i Sverige, men annars vet jag inte så mycket.

– Men det gör också det hela lite spännande och roligt. Man har hört mycket om den finska ligan och det ska bli jätteroligt att nu få spela i den. Jag har också bara hört positiva grejer om Åbo som stad.

"Tomi Kallio hade stor stjärnstatus i Göteborg"

Eftersom Antero Niittymäki nyligen klev av rollen som TPS sportchef var det scouten Tomi Kallio som ringde Persson. Kallio behövde inte direkt stå för en lång presentation i det samtalet.

– Jag spelade i Frölundas juniorlag när Tomi Kallio spelade för Frölunda. Det var en spelare som man såg upp till och som hade väldigt stor stjärnstatus i Göteborg. Jag har också mött honom när han spelade i Växjö.

Det kanske var svårt för dig som är fostrad i Frölunda att säga nej till en Frölundaikon som Kallio?

– Ja, faktiskt. Det hade varit lite av ett tjänstefel, säger Persson med ett skratt.

Hoppa över Twitterpostning

Christoffer Persson är till en början utlånad till och med 15 december. TPS nästa match spelas på fredag då laget möter KalPa på bortaplan.

– Jag tillhör HV71 och det är de som äger mitt kontrakt, men att nu få spela i Finland en månad är bara positivt. Just nu vet jag inte så mycket mer än så.

En ny utvärdering om en månad

HV71:s sportchef Johan Hult menar att det här är en bra lösning för alla parter.

– Vi har en tuff konkurrenssituation på backsidan och det är viktigt att Christoffer får mycket istid. Nu dök den här möjligheten upp med TPS och om en månad får vi ta en ny utvärdering av läget, säger han till klubbens webbsida.

Läs också