Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt varmt novemberväder - också resten av vintern kan bli mild

Barn i gummistövlar hoppar i vattenpöl
De närmaste dagarna är det varmare än vanligt i söder. Barn i gummistövlar hoppar i vattenpöl Bild: Mostphotos regnkläder,gummistövlar,vattenpölar,regn,höstväder,höst,regnväder

De kommande veckorna är vädret ovanligt varmt för årstiden i hela landet. Vill man njuta av snö och minusgrader gäller det att styra kosan till Lappland. Långtidsprognosen för november bjuder på milt väder.

- Framför allt södra Finland kan ha upp till fyra fem grader varmare än normalt, säger Yles meteorolog Anne Borgström.

I början av veckan är det tillfälligt svalare, men enligt veckoprognoserna kommer hela veckan att vara varmare än normalt.

Det kan tyvärr betyda att vi får ganska mycket regn, framför allt i södra Finland.― Meteorolog Anne Borgström

Också resten av vintern kan bli mild, om man får tro på vinterprognoser för december till januari, som har gjorts bland annat av Europacentret för medellånga väderprognoser ECMWF.

Långtidsprognoserna är ändå ganska osäkra eftersom vårt väder ganska långt styrs av de högtryck och lågtryck som kommer in över Finland, säger Anne Borgström.

Också om medeltemperaturerna enligt långtidsprognoserna är högre än vanligt kan det förekomma köldknäppar, så helt utan snö behöver man inte vara ens i södra Finland.

- Det ser ut som om medeltemperaturerna är högre än normalt. Det kan tyvärr betyda att vi får ganska mycket regn, framför allt i södra Finland.

En prognoskarta för temperaturavvikelser under vintern 2019-2020.
Långtidsprognos för vintern 2019–2020 gjord av ECMWF. Gul och röd färg markerar områden där det är varmare än vanligt för årstiden, blå färg indikerar kallare än normalt. En prognoskarta för temperaturavvikelser under vintern 2019-2020. Bild: ECMWF Europacentret för medellånga väderprognoser

- Det kan nog komma någon snöflinga och snön kan ligga några timmar på marken, men det smälter sedan.

I Lappland där det redan har varit rejält med minusgrader behöver man inte oroa sig för snötäcket.

- Där finns redan ordentligt med snö och också om det skulle regna litet och vara plusgrader så smälter snön inte bort, försäkrar Borgström.

Hur stor är då risken att delar av Finland inte alls kommer att få något bestående snötäcke?

- Inte har det ju ännu någonsin hänt, säger meteorolog Anne Borgström och skrattar.

- Signalerna om att det blir en varmare vinter är tydliga, men jag tror inte att vi blir helt utan snö. Men det här är bara en gissning.

Artikeln har uppdaterats. Meningen "I Svenskfinland kan det gå långt in i december innan snön kommer." har strukits eftersom det finns snö i Österbotten.