Hoppa till huvudinnehåll

Turkiets inrikesministerium: Inga finländare bland tillfångatagna IS-krigare

Panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo, jossa on Turkin lippu.
Turkiet inledde en offensiv på syrisk mark i oktober. Panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo, jossa on Turkin lippu. Bild: Turkin puolustusministeriö / EPA-EFE Turkiet,militärfordon,Syrien,armeer

Det finns inga finländare bland de 300 utländska IS-krigare som Turkiet tagit till fånga under sin operation i Syrien, det bekräftar en representant för Turkiets inrikesministerium för Yle.

Turkiet har meddelat att man börjar skicka tillbaka IS-krigare till deras hemländer från och med måndag.

Förutom de personer som Turkiet tillfångatagit i oktober, lär det finnas nästan 1 200 IS-medlemmar i landets fängelser.

Representanten för Turkiets inrikesministerium kunde inte bekräfta ifall det finns finländare bland dessa personer. Turkiet har inte kontaktat Finlands ambassad, eller andra EU-länders ambassader gällande repatrieringen.

– Om någon av de här 1 200 fångarna i Turkiet skulle vara finländare skulle vi antagligen ha fått reda på det vid det här laget, säger Finlands ambassadör till Ankara Ari Mäki.

På lördagen sade även utrikesminister Pekka Haavisto till nyhetsbyrån STT att Turkiet inte varit i kontakt med Finland angående repatriering av IS-fångar.

Fångar ska skickas till sina hemländer på måndag

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu har hotat skicka IS-krigarna till sina hemländer, vare sig länderna vill det eller inte, och oavsett personerna fråntagits sina medborgarskap eller inte.

I första hand handlar det om de nästan 300 krigarna som tillfångatagits i Syrien.

Av dem är 45 turkar och resten från 19 andra länder, enligt Turkiets inrikesministerium. Bland fångarna finns även kvinnor och barn.

– Om Gud förunnar, ska vi sätta igång på måndag, sade inrikesminister Soylu om repatrieringarna i ett tv-sänt tal på fredag.

– Det här är inte våra människor. Det här är era egna medborgare, sade Soylu.

Minister Soylu är känd för sin hårda retorik och har tidigare svurit att Turkiet inte tänker "agera hotell" för IS-krigare.

Källa: Yle Uutiset

Läs också