Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Akademi sägs ha Nordens bästa campus men utrymmesbristen har börjat påverka studenterna: "Vi är ineffektivare än vad vi kunde vara"

många studenter befinner sig i aulan av asa-huset. där finns stolar och bord i gulaktiga färger
ASA-husets aula kryllar ofta av studenter. många studenter befinner sig i aulan av asa-huset. där finns stolar och bord i gulaktiga färger Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,Åbo Akademi,studenter,studerande,unga vuxna,asa-huset

Utrymmesbristen var en stor fråga i årets kårval och många studenter klagar på trängsel, speciellt i ASA-huset i Åbo. Förvaltningen säger sig vara medveten om det här och har gjort ändringar, men räcker det?

I ASA-huset i Åbo huserar nästan hela fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi sedan tre år tillbaka.

Den här förändringen har inte gått studenterna obemärkt förbi.

I ASA-huset är det just nu ett totalt fiasko. Där finns Åbohanken och samhällsvetarna, alla är ihopträngda och när man kommer dit är det som en myrstack av människor. Alla rum är fullbokade och då är det svårt att göra gruppuppgifter tillsammans.― Rosanna Fellman, nyligen invald för Åbo Gröna Vänster till kårfullmäktige. Hördes i Slaget efter tolv, 1 november.

Både studenter och specialföreningar känner av utrymmesbristen

Elis Höckerstedt är fjärde årets studerande och just nu styrelseordförande för Merkantila klubben.

Han säger att han har erfareheter av utrymmesbristen både på eget håll och på föreningshåll.

- Här i ASA-huset finns det väldigt lite utrymme att studera och även lite utrymme där föreningar kan vara, säger Höckerstedt.

en ung man i vit tröja bland andra studenter
Elis Höckerstedt har erfaranheter av att både studera innan ekonomerna flyttade till ASA-huset och nu efteråt. Han säger att det fanns mycket större lokaler att röra sig i då, men att de helt enkelt fått nöja sig med mindre rum nu. en ung man i vit tröja bland andra studenter Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,Åbo Akademi,studenter,studerande,unga vuxna,elis höckerstedt

Merkantila Klubben har sitt kansli i ett litet rum i ASA-huset. Det här betyder att många människor inte ryms där och då sitter man också utanför i korridoren.

- När vi har kansliturer är det nog fullpackat. Det kan också störa personalen.

Utrymmesbristen har både bra och dåliga sidor. När det är många människor på samma ställe så stöter man ihop med flera människor än annars, vilket kan vara bra. Men om man faktiskt vill sätta sig ner och studera så finns det inte så många platser man kan göra det på.― Elis Höckerstedt

"Få gånger man får vara i datasalen och arbeta"

Victoria Holmström och Emelie Holmqvist studerar båda nationalekonomi.

De är överlag väldigt nöjda med de rum som finns i ASA, men påpekar att de är för få.

- Jag märkte också förra perioden vissa problem med datasalarna; det var väldigt få gånger man kunde vara där. Ofta blev man utslängd när man gjorde grupparbeten där eller någon hemuppgift för att det finns för lite datorer, säger Holmqvist.

två unga kvinnor står i asa-aulan
Victoria Holmström och Emelie Holmqvist är nöjda med bokningssystemet i ASA-huset, men vid spontana gruppträffar spiller man mycket tid av att försöka hitta utrymmen i huset. två unga kvinnor står i asa-aulan Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,Åbo Akademi,studenter,studerande,unga vuxna,emelie holmqvist

"För fem år sedan fanns det utrymme. Nu finns det inte det längre"

Mattias Haikonen och Joel Lignell sitter i ASA-husets aula och studerar.

De trivs bra där och tycker om ASA-husets lokaler, men de är helt enkelt för få sett till antalet människor som rör sig där, tycker de.

- Det borde finnas mera utrymmen för alla, som inte bara är tysta läsesalar eller grupprum, utan mera allmänna utrymmen, säger Lignell.

två unga män står i asa-aulan
Mattias Haikonen och Joel Lignell säger att de ofta klagar på utrymmesbristen i ASA-huset. Så gör även andra i huset, säger de. två unga män står i asa-aulan Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,Åbo Akademi,studenter,studerande,unga vuxna,mattias haikonen

Hur påverkas ni av utrymmesbristen?

- Vi är nog lite ineffektivare än vad vi kunde vara. Mitt i dagen, om man blir frustrerad, så kan det hända att man måste fara hem, och hemma kanske man inte får någonting gjort, för där finns det en massa saker som distraherar, säger Haikonen.

- Man kommer inte hit alls utan stannar hemma eller far hem till någon. Eller kommer hit, konstaterar att man inte ryms någonstans, och sedan far man vidare.

Lignell säger att alla även klagar på att biblioteket är litet.

- I fem år har jag studerat här, innan Hanken kom hit. Då fanns det utrymme, nu finns det inte, säger Lignell.

- Men utrymmet är fine. Vi måste bara bli färre människor eller så måste man bygga någon byggnad till här, fortsätter Lignell.

Det lyssnas inte på studenterna i den här frågorna. Man gör beslut med att totalt förbise studenternas behov. Efter årsskiftet kommer rättsnotarierna också flytta in i ASA-huset, så var det inte en myrstack tidigare blir det nog en myrstack då. Det blir nog faktiskt trångt.― Tyko Hertzberg, kandidat för Liberala Studerande i kårvalet

"Vi är medvetna om problemet"

Ulla Achrén, förvaltningsdirektör för Åbo Akademi, säger att studenterna inte talar för döva öron.

- Vi är mycket medvetna om det här. Vi har också uppmärksammat samma sak på forskarhåll, alltså att också forskare behöver rum att vara i.

Achrén berättar att man faktiskt därför just nu håller på med en fastighetsstrategi, för att se över alla Åbo Akademis utrymmen.

en kvinna står i sitt gula kontor med gula kläder
Ulla Achrén säger att man redan nu nog försökt påverka situtationen: "Både i ASA och i Arken har vi placerat ganska många grupper av möblemang, soffor, och på det sättet ökat trivseln", säger hon. en kvinna står i sitt gula kontor med gula kläder Bild: Yle/Jasmine Nedergård Ulla Achrén,Åbo,Åbo Akademi

Campus Gadolinia - studenternas nya Mekka?

När Achrén talar om lösningar kommer hon in på Campus Gadolinia, som ska resas där nuvarande Gadolinia står.

- Mycket hänger ihop med vår vision om Campus Gadolinia. Där vill vi att studenterna ska få sin oas, allt från utrymmen att ha både föreläsningar och grupper och också restaurang och studentservice som ligger studenterna nära till hands.

Gadolinia har fått rivningstillstånd, men Campus Gadolinia är ändå flera år borta ännu.

Dessutom ska alla naturvetare och teknologer bort från Axelia-huset och in i den nya byggnaden Aurum. Och så har vi biblioteken:

- Både vårt kursboksbibliotek och huvudbibliotek är en jättestor fråga just nu, då Boktornet på sikt ska renoveras. Och alla de böcker som finns under Gadolinia ska bort, så det är en ganska mångfacetterad utmaning som vi har.

några människor sitter vid långa bord med läslampor och läser
Läsesalen i biblioteket används flitigt av studenterna. Men många önskar fler små grupprum. några människor sitter vid långa bord med läslampor och läser Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,Åbo Akademi,studenter,studerande,unga vuxna,läsesalar,asa-huset

Kursboksbiblioteket kommer ommöbleras för att göra plats åt rättsvetarna

Achrén säger att studenterna drabbats när Åbo Akademi vill satsa mera på verksamheten än väggarna.

Hon säger själv att det blev trångt i ASA-huset när hela fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi samlats där.

Var ska rättsvetarna då vara, när de flyttar in, om det redan är så trångt i ASA-huset?

- Vi kommer att ommöblera kursboksbiblioteket i ASA för att få utrymmen för de som nu sitter i Domvillan. Det är nog en win-win-situation, säger Achrén.

Det finns ändå ännu i det här skedet inget beslut om att rättsvetarna ska flytta till ASA-huset.

bord och stolar och en tavla i ett grönt rum
Åbo Akademi är ett universitet där man är närvarande, säger Achrén, och då håller hon med om att studenterna ska få ha studieutrymmen. bord och stolar och en tavla i ett grönt rum Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,Åbo Akademi,stolar,bord,asa-huset

Hur viktigt tycker du den här utrymmesfrågan är för ert universitet?

- Vi talar om att Åbo Akademi är Nordens och Europas trivsammaste och bästa campus och om studenterna inte trivs här, så är det inget campus.

- Vi brukar ju också skämta att Åbo Akademi är finlandssvenskarnas största äktenskapsförmedlingsbyrå. Det är en väldigt viktigt finlandssvensk mötesplats.

Därför hoppas Achrén att fastighetsstrategin blir lyckad och att alla aspekter tas med.

- Jag hoppas att vi får hela ledningen med oss om det att det också på sikt kan finnas utrymmen inom universiteten där man inte bara måste studera utan också kan ha föreningsverksamhet och annan aktivitet för studenterna.

Artikel uppdaterades 11 november kl. 14.16 med meningen "Det finns ändå ännu i det här skedet inget beslut om att rättsvetarna ska flytta till ASA-huset." samt ordet "rättsnotarie" ändrades till "rättsvetare" i samma stycke.

Läs också