Hoppa till huvudinnehåll

Alvar Aaltos unika terrasshus i Kauttua har sålts

Terrasshuset i Kauttua är ritat av Alvar Aalto. Det klättrar upp längs sluttningen i fyra våningar, eller terrasser.
Terrasshuset i Kauttua är ritat av Alvar Aalto. Det klättrar upp längs sluttningen i fyra våningar. Terrasshuset i Kauttua är ritat av Alvar Aalto. Det klättrar upp längs sluttningen i fyra våningar, eller terrasser. Bild: A. Ahlström Kiinteistöt Oy Eura,Alvar Aalto,Ahlström,Kauttua,Terassitalo

Ahlström Capital fortsätter att sälja sina fastigheter i Kauttua bruksområde i Eura. Terrasshuset, som Alvar Aalto ritade 1937-38, har köpts av Ruukki Invest Oy. Köpesumman är inte offentlig.

A. Ahlström Kiinteistöts CEO Peter Ahlström säger i ett pressmeddelande att han är nöjd över att köparen kommer från orten, då en sådan förstår byggnadens historia och betydelse för kulturarvet.

I pressmeddelandet intygar Juha Pertola från Ruukki Invest att Terrasshusets lägenheter också i framtiden kommer att hyras ut och visas upp för allmänheten.

Alvar Aalto ville att huset skulle vara ett med naturen

Huset beställdes av konstfrämjaren Maire Gullichsen och hennes man Harry Gullichsen, som ledde Oy A. Ahlström Ab.
Aalto fick en beställning på plan- och byggnadsritningar för ett helt område i närheten av Kauttua gamla industrisamhälle i Eura.

Eftersom Finland är glest befolkat ansåg Aalto att de vackraste sluttningarna borde reserveras för bostadshus, så att människan skulle må bra både fysiskt och mentalt.

Terrasshuset i Kauttua är ritat av Alvar Aalto. Det klättrar upp längs sluttningen i fyra våningar, eller terrasser.
Allmänheten kan besöka Terrasshuset på guidade rundturer. Terrasshuset i Kauttua är ritat av Alvar Aalto. Det klättrar upp längs sluttningen i fyra våningar, eller terrasser. Bild: A. Ahlström Kiinteistöt Oy Eura,Alvar Aalto,Ahlström,Kauttua,Terassitalo

Terrasshuset byggdes som en del av den nya Bruksparken och skulle vara ett modellhus för andra terrasshus i samma sluttning, men byggnaden blev den enda som uppfördes.

Huset följer naturens former, så att varje lägenhet har sin ingång på marknivå, trots att huset har fyra våningar.

Ahlström har ingen användning för bruksområdet längre

Ahlström Capitals har inte längre någon industriell verksamhet i Kauttua, så hösten 2018 började man sälja sina fastigheter i Bruksparken.

Ursprungligen ville fastighetsbolaget sälja hela området till Eura kommun, men kommunen hade inte sådana pengar.

På Ahlströms försäljningslista i Kauttua finns nu endast Villa Ahlström, Klubben (Tjänstemannaklubben) och Villa Aalto.

Artikeln baserar sig på Ahlström jatkaa arvorakennustensa myyntiä Euran Kauttualla – Alvar Aallon suunnittelemalle Terassitalolle uusi isäntä skriven av Tapio Pukkila.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland