Hoppa till huvudinnehåll

Ännu behöver vi inte oroa oss över att bananerna skulle ta slut - men situationen i odlingsländerna är allvarlig

Massor bananer i en fruktbutik i Colombia.
I Colombia utlystes nationellt nödläge efter att Tropical Race 4 hittades i landet. Massor bananer i en fruktbutik i Colombia. Bild: imago images/Thomas Meyer/ All Over Press Banan

Tidigare i höst rapporterades det att världens bananskörd är i fara och att en fruktad svampsjukdom kan ödelägga hela plantager.

Det handlar om svampsjukdomen Tropical Race 4 (TR4) som är en form av Panamasjukan. Den påträffades för första gången i augusti i Sydamerika. Situationen är allvarlig, men vi behöver inte ännu oroa oss för att bananerna skulle ta slut i våra butiker.

Panamasjukan angriper bananplantornas rötter och på några månader kan hela plantager förstöras.

Det är svårt att hindra sjukdomen från att sprida sig eftersom det inte finns något känt botemedel. Dessutom sprids den lätt av människor.

- Till exempel lastbilar som kör genom odlingar som drabbats av sjukdomen sprider den vidare. Den sprids lätt via människors skor också, berättar Jonathan Yuen som är professor emeritus i växtpatologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Han säger att man kan bromsa spridningen, men att det inte är troligt att man skulle lyckas med att helt och hållet hindra sjukdomen från att sprida sig vidare.

Egentligen är det ingenting att vara jätteorolig över. Jag tror att man bara måste vara förberedd på att bananerna i framtiden kanske inte kommer att se ut eller smaka som de gör i dag― Jonathan Yuen, professor emeritus i växtpatologi

Dessutom lever svampen kvar i marken i upp till 40 år. Det betyder att om en odling blir drabbad är det enda alternativet att stänga den.

Däremot tror Yuen inte att det inom de närmaste 10 åren kommer att bli någon större brist på bananer.

- Jag har lite svårt att tro att det blir någon katastrof inom de närmaste åren. Om de har riktiga problem på plantagen så kan det hända att tillgången till bananer minskar lite, men det där är ganska osäkert också.

Viktig näringskälla i odlingsländerna

Vi i Finland behöver inte heller oroa oss över att bananerna skulle ta slut i butiken, berättar Nanette Karttunen som är inköpschef för frukt och bär på Kesko.

Finland importerar mest banan från Costa Rica, Ecuador och Panama och för tillfället är Colombia det enda landet i Sydamerika som man vet att har drabbats av TR4.

- Vi har importerat en liten del bananer från Colombia, men det har handlat om enstaka gånger. Det att Panamasjukan nu har hittats där har inte påverkat våra inköp alls.

Karttunen tror inte heller att det i nära framtiden kommer att ske någon katastrof.

Bananodling
I odlingsländerna är bananen en viktig näringskälla. Bananodling Bild: EPA Bananodling

- Bananen är en väldigt viktig produkt på världsmarknaden. Det är klart att om Panamasjukan börjar sprida sig häftigt så påverkas utbudet. Om efterfrågan sedan är likadan som i dag så påverkas också priset direkt. Men jag ser inte att någon bananbrist skulle vänta bakom knuten.

I exempelvis Finland är bananen inte en viktig näringskälla, vilket det däremot är i länderna där bananerna odlas. Det här är enligt Karttunen det större problemet.

Hon säger att man inte kan göra så mycket åt saken som köpare, utan det är odlarna där som måste ta ansvaret för att göra allt för att förhindra sjukdomen från att spridas.

- De måste nu ta den här saken på stort allvar, vilket de också gör, eftersom bananen är en väldigt viktig näringskälla för dem. Så det är klart att om priset stiger på våra marknader är det en väldigt liten sak, i jämförelse med att människorna i produktionsländerna mister en enormt viktig näringskälla.

Ny smak och nytt utseende i framtiden

Yuen tror att bananen kommer att gå igenom en förändring i framtiden.

- Jag tror att man kommer att byta ut Cavendish, som är den banansorten vi är vana vid nu, mot en annan, ifall TR4 sprider sig i Sydamerika, säger han.

Ingenting kommer ändå att hända på en natt. Fastän man skulle hitta en ny banansort som är resistent mot TR4 imorgon så tar förändringen tid.

- Egentligen är det ingenting att vara jätteorolig över. Jag tror att man bara måste vara förberedd på att bananerna i framtiden kanske inte kommer att se ut eller smaka som de gör i dag, säger Jonathan Yuen.