Hoppa till huvudinnehåll

Finland har inte drabbats lika hårt av EU:s Rysslandssanktioner som andra länder

Soldater som deltar i militärövningen Vostok 2018.
Bland sanktionerade produkter finns krigs- och försvarsmateriel. Soldater som deltar i militärövningen Vostok 2018. Ryssland,manövrer

Av Finlands export till Ryssland utgörs endast 0,19 procent av sådant som EU belagt med sanktioner. Enligt Etlas utredning har EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland inte skadat den finländska exporten lika mycket som andra länders i snitt.

Hårdast har sanktionerna drabbat ekonomin i bland annat USA, Frankrike, Australien och Lettland, uppger Näringslivets forksningsinstitut Etla i sin utredning.

Orsaken till att Finland knappt känt av sanktionerna är att vi exporterar en marginell mängd produkter som finns på listan över sanktionerade varor.

Rysslands främsta handelspartner är Kina, Tyskland, USA och Ukraina. Av dessa har Kina hållit sig utanför de internationella sanktionerna och landet har sannolikt gynnats av dem.

Svårt att få en helhetsbild av hur sanktionerna har inverkat

De ekonomiska sanktionerna infördes i juli 2014 efter att Ryssland hade ockuperade Krimhalvön som tillhör Ukraina, och sanktionerna är fortfarande i kraft.

Bland sanktionerade produkter finns krigs- och försvarsmateriel, samt produkter som används i samband med oljeprospektering.

Efter att sanktionerna trätt i kraft har andelen sanktionerade varor minskat betydligt i den ryska importen, visar Etlas rapport.

Enligt Etla är det emellertid svårt att få en helhetsbild av sanktionernas inverkan. Orsaken är att exportavtal som undertecknades före sanktionerna infördes fortsättningsvis är i kraft.

Andelen sanktionerade produkter är bara 0,19 procent av Finlands export

Finland har exporterat sanktionerade produkter till Ryssland i varierande mängder, till ett värde av 4 till 200 miljoner euro årligen, beroende på år.

Enligt Tullen var den totala exporten till Ryssland värd ungefär 3,3 miljarder euro år 2018.

År 2010 exporterade Finland exceptionellt mycket sanktionsbelagda varor; då var andelen 6,6 procent av Finlands totalexport. Sedan dess har mängden sjunkit: år 2016 var andelen sanktionerade produkter 0,19 procent av den finländska exporten.

- Statistiken visar att Finland lidit av EU:s sanktioner mindre än länder i genomsnitt, eftersom produkternas andel varit liten redan innan sanktionerna infördes och således är minskningen mindre dramatisk, säger forskare Birgitta Berg-Andersson vid Etla.

Det finns uppgifter om förkastade exporttillstånd för krigs- och försvarsmateriel: år 2014 förkastades tre och år 2015 förkastades två ansökningar.

År 2016 kom inga ansökningar för att exportera dylika varor till Ryssland.

Enligt Etla exporterade Finland inga vapen eller annat krigsmateriel till Ryssland under åren 2015 till 2017.