Hoppa till huvudinnehåll

Högre skatt kan vänta Vasaborna – stadsstyrelsen skickar vidare förslaget

Frihetsstatyn i kvällsbelysning på torget en vinterkväll i Vasa.
Upp till fullmäktige om skatterna höjs. Frihetsstatyn i kvällsbelysning på torget en vinterkväll i Vasa. Bild: Yle/Rolf Granqvist Vasa,finska inbördeskriget,statyer,Minnesmärke,frihetsstatyn

Stadsstyrelsen i Vasa godkänner förslaget om att skatten höjs till 21 procent och att nämnderna ska spara över två procent. Nu är det upp till fullmäktige att ta beslut om saken. Även byggprojektet Wasa Station tog ett kliv fram på måndagen.

På måndagen behandlade stadsstyrelsen i Vasa årets budget och skattesatser.

Enligt förslag skulle kommunalskattesatsen höjas med en halv procentenhet till 21 procent– något som det funnits politisk enighet bakom också.

I budgetförslaget finns också stora nedskärningar i servicen – nämndernas anslag har bantats med över två procent.

Det har varit en betydligt svårare fråga för politikerna och ledde till att stadsstyrelsen sköt upp beslutet på sitt förra möte.

Nu beslöt stadsstyrelsen ändå att godkänna stadsdirektörens förslag och skicka det vidare till fullmäktige, som ska ta ställning till förslaget.

Vasas ackumulerade underskott uppgår vid årsskiftet till ca 37 miljoner euro. Nästa år måste 20 miljoner euro av underskottet täckas enligt lag.

Enligt förslaget skulle resultatet för 2020 landa på cirka 20,5 miljoner plus.

Fastighetsbolag bildas för Wasa Station

Förutom budgeten tog styrelsen också ställning till byggprojektet Wasa Station, det här i form av bildandet av ett fastighetsbolag som ska äga och förvalta fastigheten.

Arkitektens bild av Wasa Station.
Arkitektens bild av Wasa Station 2016. Arkitektens bild av Wasa Station. Bild: Arosuo Arkkitehdit Oy. Lemminkäinen,Vasa,wasa station

Tomten - alltså den gamla busstationen i Vasa - är värderad till 11,2 miljoner euro och den ska överföras till det nya bolaget. Samtidigt går staden in med 450 000 euro i aktiekapital i fastighetsbolaget.

Det här beslutet ska också godkännas av fullmäktige. Byggandet av kongress- och musiksalarna i Wasa Station kräver också skilda fullmäktigebeslut.

Wasa station har en total budget på 200 miljoner euro, varav staden enligt planerna ska stå för 50 miljoner.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten