Hoppa till huvudinnehåll

Inrikesminister Ohisalo säger att åsiktsskillnader i cannabisfrågan inte påverkar samarbetet med polisen

Maria Ohisalo katsoo kameraan
Maria Ohisalo säger att det inte påverkar samarbetet med polisen att hon har en annan åsikt i cannabisfrågan. Maria Ohisalo katsoo kameraan Bild: Laura Kotila/valtioneuvoston kanslia Maria Ohisalo,fattigdom,relativ fattigdom,Fattigdomsgräns,dokumentärprogram,Sami Kieksi

Inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) säger att oenighet kring medborgarinitiativet för avkriminalisering av cannabis inte påverkar samarbetet med polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.

Maria Ohisalo säger att polisens uppgifter är att följa den nuvarande lagstiftningen, medan lagstiftarnas makt är att fundera om den nuvarande lagen fungerar eller inte.

- Jag hoppas att polisen fungerar så bra som möjligt inom ramen för den nuvarande lagstiftningen. Riksdagsledamöterna får sedan ge sin syn på medborgarinitiativet, sade Ohisalo vid en pressträff där polisarbetet och nya hotbilder diskuterades.

Seppo Kolehmainen och Maria Ohisalo diskuterade bland annat samarbetet mellan inrikesministern och polisen under en pressträff.

Inrikesministern och polisöverdirektören har varit av olika åsikter när det gäller avkriminalisering av cannabis och andra droger.

Ohisalo har berättat att hon stöder avkriminalisering av cannabis, och också av andra droger, speciellt vill hon inte att användning av droger ska vara straffbart. Kolehmainen å sin sida är emot det här förslaget.

Polisen undrar hur inrikesministern kan stöda förslaget

En del poliser har ställt sig frågande till hur den egna ministern kan stöda en legalisering av droger.

Ohisalo säger att hon som De grönas ordförande för fram partiets ståndpunkt i frågan.

- Som jag har sagt är polisens uppgift att övervaka att den nuvarande lagstiftningen följs. Globalt har den här diskussionen intensifierats när WHO och FN har sagt hur man bättre kan behandla människor. Det här känner polisen till. Hur olika myndigheter genom samarbete kan hjälpa människor med missbrukarproblem, säger Ohisalo.

Också polisöverdirektör Kolehmainen försäkrar att de olika åsikterna inte påverkar samarbetet med inrikesministern.

Minister Ohisalo hänvisar till statsminister Antti Rinnes (SDP) kommentar under riksdagens frågetimme. Rinne sa att man har hört forskare kring frågan.

Frågan lyftes upp till diskussion då medborgarinitiativet om att avkriminalisera cannabis fick 50 000 underskrifter och därmed ska behandlas i riksdagen.

Den här artikeln är delvis en översättning och bearbetning av Yle:s artikelSisäministeri ja poliisiylijohtaja vakuuttavat yhteistyön toimivan, vaikka he ovat eri mieltä kannabisaloitteesta.